Apple ukázal nové iPhony. Kvôli európskej regulácii presedlali na USB-C konektor

Vymenený konektor, titán, ostrovček v displeji a foťák s 5-násobným optickým priblížením. Nové iPhony 15 príliš nezaujali. Apple však aspoň nezvýšil ich cenu.

13.09.2023 08:00
iPhone 15 Pro, Pro Max, iPhone, Apple Foto:
Nové iPhony 15 Pro a 15 Pro Max.
debata

Ak ste majiteľom rok starého iPhonu, novinka s číslom 15 vás zrejme do výmeny nedotlačí. Ak však nosíte vo vrecku iPhone 13 či dokonca 12, prechod na najnovší model stojí za zváženie. Apple v pondelok vo večerných hodinách predstavil štvoricu nových iPhonov, ktoré budú najbližší rok dominovať jeho portfóliu. Výbavou príliš nezaujali, snáď len s výnimkou modelu Pro Max, ktorý má ako jediný teleobjektív s 5-násobným optickým priblížením. Zástancov ekológie zas poteší recyklovaný titán, ktorý ako prémiový materiál našiel svoje miesto v modeloch s prívlastkom Pro.

Konečne USB-C konektor. Vďaka Európskej únii

Najväčším lákadlom však paradoxne nemusí byť výkonný hardvér, ale nový nabíjací konektor. Nebyť Európskej únie, Apple by sa pravdepodobne aj naďalej spoliehal na zastaralý konektor Lightning. Európsky regulátor, na ktorého niektorí nevedia nájsť pekného slova, tentokrát dotlačil Apple k výmene nabíjacieho konektora. Profitovať z toho majú všetci spotrebitelia. Menej zbytočný káblov, menší počet nabíjačiek, rýchlejšie nabíjanie a tak ďalej. Na druhej strane tí, ktorí presedlajú na iPhone 15 môžu svoje staré Lightning kábliky zahodiť (ak nepoužívajú slúchadlá AirPods).

Nové iPhony 15 Pro a 15 Pro Max. Foto: Apple
iPhone 15 Pro, Pro Max, iPhone, Apple Nové iPhony 15 Pro a 15 Pro Max.

Niektorí analytici očakávali, že v dôsledku celosvetového rastu cien bude Apple takisto zvyšovať ceny. Nestalo sa tak. Všetky nové iPhony začínajú s rovnakou cenovkou ako minulý rok. Základný model 15 stojí 799 dolárov, 15 Plus 899 dolárov, Pro 999 dolárov a Pro Max 1199 dolárov. Ceny rastú len spolu s kapacitou pamäte.

Lepšie foťáky a displej

Čo majú všetky iPhony spoločné? Majú napríklad jasnejší OLED displej a základný foťák má čip s rozlíšením 48 Megapixelov. Na výrobu batérii bol takisto pri všetkých modeloch použitý recyklovaný kobalt. Núdzové satelitné pripojenie, ktoré bolo minulý rok vyhradené len pre dvojicu najdrahších smartfónov sa tento rok dostalo aj do základnej “pätnástky.” Takisto výrez v 6,1, respektíve 6,7-palcovom displeji už má podobu dynamického ostrovčeka. Tam niekde podobnosť medzi novinkami končí.

Základné modely využívajú rok starý procesor A16 Bionic z modelu 14 Pro. Naopak 15 Pro a Pro Max dostali do vienka procesor A17 Pro, ktorý má svojim výkonom konkurovať aj procesorom v notebookoch. Naplnili sa aj predpoklady, že Apple okreše prenosové rýchlosti cez USB-C konektor. Len najdrahšie smartfóny sa môžu pochváliť prenosom na úrovni 10 Gbit/s. Čo možno niekoho zamrzí je absencia prepínacieho tlačidla na aktivovanie tichého režimu. Apple ho nahradil programovateľným tlačidlom Action Button, ktoré je možné využiť na spúšťanie špecifických aplikácií a funkcií. Pri fotení hlavným foťákom si bude môcť používateľ po prvýkrát vybrať rôzne ohniská – 24, 28 alebo 35 milimetrov. Model Pro ponúka teleobjektív so skromnejším 3-násobným priblížením, kým Pro Max vďaka kombinácii viacerých šošoviek zväčší objekty až 5-násobne. Najdrahší telefón má aj pokročilý systém optickej stabilizácie na automatické zaostrovanie používa stabilizovaný 3D senzor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #smartfón #iPhone #iPhone 15