Nové vlajkové lode Samsung Galaxy S24 ukazujú, aký potenciál má umelá inteligencia

Samsung naplno integroval AI do najnovších smartfónov Galaxy S24. Nové vlajkové lode sa môžu pochváliť aj skvelými foťákmi a obrovským displejom.

18.01.2024 08:00
Samsung, Galaxy, S24 Ultra Foto:
Samsung predstavil nové smartfóny z radu Galaxy S24.
debata

Väčšia integrácia umelej inteligencie je ďalším míľnikom vo vývoji smartfónov. Už v minulosti si s ňou výrobcovia vypomáhali pri vylepšovaní obrazovej kvality fotiek či dokresľovaní inak rozostrených objektov. Samsung v novej vlajkovej lodi Galaxy S24 posunul latku o čosi vyššie a ukázal, čoho je umelá inteligencia schopná. Na podujatí Galaxy Unpacked 2024 predstavil trojicu nových smartfónov, ktoré ako prvé využívajú rozšírené AI od Google. Disponujú funkciou zvanou Circle to Search od Google, ktorá bude okrem modelov Galaxy S24 dostupná na mobiloch Pixel 8 a Pixel 8 Pro.

V znamení umelej inteligencie

Nová funkcia, ktorá je možné jednoducho aktivovať pridržaním domovského tlačidla, poskytuje rozšírené vyhľadávanie objektov za pomoci vyhľadávača Google. Akýkoľvek objekt na fotografii alebo v akejkoľvek aplikácii je možné po aktivovaní Circle to Search vyhľadať na internete. Google napríklad dokáže nájsť oblečenie, ktoré nosila osoba vo videu na TikToku či v príbehu na Instagrame. Možností ktoré táto novinka podobná aplikácii Google Lens prináša je nepreberné množstvo. Samsung takisto obohatil aplikáciu Poznámky o viaceré AI funkcie. Po novom napríklad dokáže zosumarizovať poznámky urobené počas mítingu a aj ich preložiť do iného jazyka. Mobil však vďaka AI dokáže prekladať aj hovorené slovo cez aplikáciu Live Translate, ktorá na displeji zobrazí prepis do druhého jazyka a naopak. Vylepšení sa dočkala aj aplikácia Samsung Galery, ktorá ponúka viac možností pre dodatočné editovanie fotiek, odstraňovanie objektov, odleskov a podobne.

Funkcia Circle to Search umožňuje... Foto: Samsung
Samsung, Galaxy, S24 Ultra Funkcia Circle to Search umožňuje "zakrúžkovaním" predmetu na fotke či v aplikácii vyhľadať ho na webe.

Dizajnovo sa ultimátny Galaxy S24 Ultra medzigeneračne priveľmi nezmenil. Ponúka podobný, 6,8-palcový AMOLED displej s frekvenciou 120Hz a zaoblenými hranami, ktoré ho robia ergonomickejším. Po vzore nového iPhonu 15 Pro Max ponúka aj Samsung titánové telo, vďaka ktorému má byť mobil odolnejší. Zaujímavý prístup ale Samsung zvolil pri foťákoch. Obzvlášť pri telefoto.

Viac megapixelov a menej optického priblíženia v režime telefoto

Výrobca dlhodobo ponúkal funkciu telefoto s 10-násobným optickým priblížením avšak s nižším rozlíšením. Snímač mal len 10 Megapixelov, čo bolo pri takomto optickom priblížení príliš málo. Model S24 Ultra však periskopickú kameru nahradil šošovkami, ktoré ponúkajú maximálne 5-násobné optické priblíženie. Teda polovicu, no s tým rozdielom, že namiesto desiatich má snímač až 50 Megapixelov. Menej optických členov automaticky neznamená zhoršené priblíženie. Práve naopak. Lepší čip, viac Megapixelov a umelá inteligencia dokážu lepšie vykresliť objekty aj pri vyššom priblížení. Okrem periskopického foťáku ponúka Galaxy S24 Ultra aj ďalšie tri foťáky – hlavný so snímačom s 200 Megapixelmi, 12 Megapixelový ultraširokouhlý foťák a telefoto s 10 Megapixelmi a trojnásobným priblížením.

Samsung Galaxy S24. Foto: Samsung
Samsung, Galaxy, S24 Ultra Samsung Galaxy S24.

Samsung Galaxy S24 Ultra poháňa najnovší procesor Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3. Modely S24 a S24 Plus budú mať však vo vybraných krajinách namiesto neho procesor Exynos 2400. Najvyšší model má 5000 mAh batériu, ktorú je možné nabíjať so 45-Wattovou nabíjačkou.

Európsku cenu Samsung zatiaľ nezverejnil, no v Spojených štátoch sa bude Galaxy S24 Ultra predávať za 1300 dolárov, teda o 100 dolárov drahšie než jeho predchodca. Modely S24 a 24 Plus majú cenu 800, respektíve 1000 dolárov. Celosvetový začiatok predaja je naplánovaný na 31. január.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Samsung #umelá inteligencia #Circle #Galaxy S24 #S24 Ultra