Panormatické snímky od Google zachytávajú celé Slovensko

Google informoval o rozšírení panoramatických máp Street View aj o Slovensko. Po mesiacoch príprav je službou pokrytá väčšina územia Slovenska.

31.10.2012 17:25
street view google Foto:
Google spustil službu Street View aj na Slovensku.
debata (8)

Spoločnosť Google s myšlienkou zapojenia Slovenska do projektu Street View pohrávala dlhšiu dobu, na odpor však narazila pri získaní povolení od Úradu na ochranu osobných údajov. Po niekoľkých mesiacoch povolenie dostala a podľa pôvodného plánu začala so zachytávaním panoramatických snímok v najväčších a kultúrne a historicky zaujímavých slovenských mestách. Na základe požiadaviek miestnych samospráv a užívateľov sa však rozhodla pôvodné plány rozšíriť a svoje autá vyslala na väčšinu územia Slovenska.

V priebehu štyroch mesiacov autá so špeciálnou technikou na zachytávanie panoramatických snímok najazdili po Slovensku viac než 40 tisíc kilometrov, pričom zavítali aj do menších a odľahlejších obcí. „Najsevernejšie nasnímali Oravskú Polhoru, najjužnejšie prešli obcou Patince, na východe sa im podarilo zachytiť Novú Sedlicu a najzápadnejším nafoteným miestom bola Devínska Nová Ves,“ dopĺňa Google. Autá nevynechali ani verejne dostupné miesta v národných skvostoch, ako napríklad Tatranský národný park, Pieninský národný park, či Národný park Slovenský Kras. Nasnímali okolie slovenských jazier a vodných nádrží ako je napríklad Zemplínska Šírava, Domaša, Liptovská Mara, či Gabčíkovo a nenechali si ujsť ani slovenské kúpeľné mestá vrátane Piešťan, Bardejovských kúpeľov, či Rajeckých a Trenčianskych Teplíc.

Spoločnosti trvalo niekoľko mesiacov kým spracovala kvantá dát a z fotografií odstránila tváre obyvateľov a poznávacie čísla na automobiloch. S cieľom zachovať anonymitu Google umožňuje vymazať vybrané objekty aj dodatočne. „Aj po spustení samotnej funkcie Street View je umožnené veľmi jednoduché dodatočné odstránenie obrázkov vďaka funkcii „Nahlásiť problém“ priamo na každej snímke. Na žiadosť používateľa bude možné úplne vymazať nielen jednotlivca, ale aj jeho dieťa, auto, či dokonca aj celý dom.“

8 debata chyba