Windows 8 sa vraj predáva omnoho horšie, než Microsoft očakával

Podľa analytika a odborníka na problematiku Windows, Paula Thurrotta sa situácia na trhu s Windows 8 nevyvíja podľa predstáv Microsoftu. Firma údajne urobila viaceré chyby, na ktoré teraz dopláca.

19.11.2012 19:45
Microsoft, Windows, Silicon Valley, Bill Gates Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Paul Thurrott sa na svojom blogu už dlhšiu dobu venuje problematike Windows a Microsoft, je autorom niekoľkých kníh a pravidelne publikuje analýzy a utajené informácie z prostredia firmy. Tentokrát v najnovšom príspevku tvrdí, že predaj nedávno predstaveného systému Windows 8 je hlboko pod hranicou očakávaní. Odvoláva sa na veľmi dôveryhodný zdroj z prostredia firmy, ktorý mu aktuálnu situáciu tlmočil. „Predaj operačného systému Windows 8 je veľmi hlboko pod očakávaniami Microsoftu a vo vnútri firmy je vnímaný ako sklamanie.“

Podľa Thurrotta firma obviňuje výrobcov počítačov, ktorí sa na príchod systému dostatočne nepripravili a ich zariadenia vrátane počítačov a tabletov sú oproti konkurencii nevýrazné a zle rozlíšiteľné. „Výrobcovia počítačov sa pokúsili v oblasti hardvéru urobiť to, čo Microsoft v systéme Windows 8: vytvoriť hybridné zariadenia, ktoré môžu uspokojiť všetky potreby zákazníkov. Bohužiaľ, výsledkom je zmes rôznych hybridných dizajnov, namiesto dohody s výrobcami na niekoľkých základných dizajnoch, ktoré budú navzájom jednotné,“ dopĺňa Thurrott. V záplave množstva druhov zariadení sú tak spotrebitelia zmätení.

Dnes už bývalý šéf divízie Windows, Steven... Foto: Microsoft
Steven Sinofsky, Microsft, Windows 8, Surface Dnes už bývalý šéf divízie Windows, Steven Sinovsky s tabletom Surface.

Thurrott však upozorňuje, že za údajným neúspechom ale stojí viacero faktorov. Napríklad odchod kľúčovej postavy vo firme, Stevena Sinofskeho, ktorý riadil celú divíziu Windows je neustále zahalený rúškom tajomstva a konkrétne dôvody jeho odchodu nie sú verejnosti známe. Problémom je údajne aj zlé načasovanie. Microsoft vypustil Windows 8 v čase veľkej hospodárskej neistoty. Thurrott sa nestotožňuje ani s rozhodnutím Microsoftu za každú presadiť dotykové ovládanie vo familiárne známom rozhraní Metro. „Ide o zmes starého a nového, ktorá skrýva skvelé vylepšenia desktopového systému pod bláznivé rozhranie Metro. V prvom rade je toto rozhranie dotykové, ako uvádza Microsoft, ale v skutočnosti je dotykové bez ohľadu na to, či to chcete alebo nie.“

Pod paľbou kritiky sa ocitla aj verzia Windows RT, určená predovšetkým pre tablety. „Predstavte si, že Apple uvedie úplne novú verziu svojho systému iOS a následne uvedie nový tablet, ktorý beží na systéme Mac OS X namiesto nového iOS. To je presne to, čo urobil Microsoft. V jeden deň uviedol Windows 8 a takisto predstavil tablet Surface, ktorý beží na systéme Windows RT. No zatiaľ čo Windows RT je takisto verziou Windows 8, je zároveň nekompatibilnou verziou Windows 8, ktorá funguje len v prostredí architektúry ARM. Znamená to, že akýkoľvek súčasný desktopový softvér na tomto systéme nepobeží,“ dopĺňa analytik Thurrott. Microsoftu zároveň vyčíta, že v čase, keď uvádzal na trh tablet Surface, nepredstavil aj jeho vyššiu verziu s názvom Surface Pro, ktorá je postavená na štandardnej a kompatibilnej, platforme x86.

11 debata chyba