V Prahe vyvinuli systém, ktorý deteguje streľbu a určí typ zbrane

Výskumníci z Fakulty elektrotechnickej Českého vysokého učenia technického (FEL ČVUT) vyvinuli systém, ktorý je pomocou umelej inteligencie schopný detegovať streľbu, určiť polohu strelca a tiež odhadnúť kaliber a typ použitej zbrane. Tento týždeň to uviedlo ČVUT, podľa ktorého bude systém využiteľný jednak na vojenské účely, ale aj v školách, nemocniciach či mestskej zástavbe.

14.01.2024 17:00
Vyzkumnici-z-FEL-CVUT-vyvinuli-system-ktery-s-p... Foto:
Systém, ktorý s pomocou umelej inteligencie detekuje streľbu a typ zbrane.
debata (2)

Výskumný tím na ČVUT sa akustickou detekciou streľby zaoberá od roku 2016. Najnovšia verzia vyvíjaného detektora sa skladá z merajúcich jednotiek, pričom každá jednotka obsahuje dva mikrofóny neustále monitorujúce okolie, a vzdialeného servera, v ktorom sa zdroj udalosti identifikuje a lokalizuje. Systém dokáže podľa jeho autorov rozlíšiť streľbu od falošného poplachu s úspešnosťou 99 percent.

V prípade, že technológia určí, že daný zvuk bol výstrel, jednotka odošle záznam o zvuku streľby s aktuálnou polohou a smerom, odkiaľ streľba vychádza, na vzdialený server. Ten potom vyhodnotí, z akého typu zbrane sa strieľa a aký má kaliber. Podľa Jana Holuba z katedry merania FEL ČVUT sa tento proces uskutoční v priebehu niekoľkých sekúnd.

Microsoft, li-ion batéria, Čítajte aj Umelá inteligencia pomohla objaviť nový materiál, ktorý môže nahradiť lítium v batériách

Na stanovenie typu a kalibra zbrane sa využíva umelá inteligencia, ktorá pracuje s rozsiahlou databázou zvukov streľby. „Vzorky nástrelov sme zhromaždili počas siedmich rokov práce na projekte, a to ako na strelniciach, tak v mestskej zástavbe či ďalších prostrediach,“ vysvetlil Holub.

Podľa Jakuba Svatoša, ktorý sa na vývoji technológie tiež podieľa, existuje vo svete takýchto zariadení viac, ale väčšina z nich nedokáže rozlíšiť typ zbrane. „My sme vďaka zapojeniu umelej inteligencie najďalej, čo sa týka schopnosti určiť typ zbrane,“ dodal.

expedice neuron Čítajte viac Slovenskí a českí archeológovia našli v Guatemale jedno z najstarších mayských miest

Primárnym užívateľom systému budú podľa vysokej školy najmä bezpečnostné zložky štátu či orgány mestskej správy. Holub vidí ďalší prínos aj v psychologickom odstrašení prípadného strelca.

Akustický systém je vo fáze prototypu, jeho autori sa však na výrobe podieľať nemôžu, a preto dali svoje know-how k dispozícii. „Boli by sme radi, ak by výsledky nášho výskumu našli uplatnenie v praxi vo forme konkrétneho produktu, obzvlášť po tom, ako sa táto téma stala aktuálnou v závere roka,“ dodal Holub.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #zbrane #streľba #umelá inteligencia #kaliber