Luna 1 sa ako prvé teleso vyrobené človekom dostala do blízkosti Mesiaca

Ako prvé teleso vyrobené ľudskou rukou, ktoré prekonalo druhú kozmickú rýchlosť a ktoré sa dostalo do blízkosti Mesiaca, sa do histórie kozmonautiky zapísala sovietska automatická medziplanetárna stanica Luna 1. Vypustená bola pred 65 rokmi, 2. januára 1959, a podľa pôvodného plánu mala dopadnúť na Mesiac. Nakoniec ale okolo neho len preletela a prešla na heliocentrickú dráhu.

02.01.2024 16:00
Luna 1 Foto:
Replika mesačnej sondy Luna 1.
debata (10)

Sonda v tvare gule s priemerom 90 centimetrov a hmotnosťou zhruba 361 kilogramov bola vybavená radom vedeckých prístrojov. Keďže mala rýchlosť asi o 100 metrov za sekundu vyššiu, ako bolo plánované, Mesiac nezasiahla. Zhruba po 34 hodinách letu ho minula vo vzdialenosti necelých 6 000 kilometrov. Od Zeme sa potom ďalej vzďaľovala a približne týždeň po štarte opustila sféru zemskej príťažlivosti.

ISS, mesiac Čítajte viac Dobývanie Mesiaca môže navždy zničiť niektoré jeho oblasti. Vedci ich chcú ochrániť

V rámci sovietskeho vesmírneho programu nesúceho názov Luna bola v rokoch 1959 až 1976 do vesmíru vyslaná séria nepilotovaných výskumných sond s cieľom dosiahnuť a preskúmať Mesiac. Program si pripísal niekoľko prvenstiev i neúspechov. Luna 9 sa napríklad v roku 1966 stala prvým zariadením vyrobeným človekom, ktoré mäkko pristálo na Mesiaci. O ďalšie tri a pol roka neskôr sa po mesačnom povrchu prechádzal aj človek – americký astronaut Neil Armstrong.

V decembri 2013 na Mesiaci pristál čínsky modul Čchang-e 3 s lunárnym robotickým vozidlom Nefritový králik. Čína sa tak po USA a Rusku stala treťou krajinou sveta, ktorá na Mesiac dopravila svoj stroj. Tento rok v oblasti južného pólu Mesiaca úspešne pristál indický modul Vikrám. Teraz sa o pristátie na Mesiaci pokúsi modul SLIM japonskej vesmírnej agentúry JAXA, ktorého pristátie na lunárnom povrchu je plánované na 20. januára.

mesiac, spln, superspln Čítajte viac Japonský modul SLIM vstúpil na obežnú dráhu Mesiaca
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vesmír #mesiac