K Mesiacu mieri raketa Vulcan, po pol storočí s americkým lunárnym modulom

Z Floridy v pondelok odštartovala raketa Vulcan firmy United Launch Alliance (ULA) s lunárnym modulom od Astrobotic Technology (AT). Ide o prvý americký modul, ktorý sa pokúsi pristáť na Mesiaci za posledných viac ako 50 rokov, a tiež o prvý lunárny modul v súkromnom vlastníctve.

08.01.2024 14:15
raketa, vulcan, United Launch Alliance,... Foto: ,
Štart rakety Vulcan United Launch Alliance s pristávacím modulom Peregrine súkromnej spoločnosti Astrobotic Technology na palube z rampy SLC-41 kozmodrómu CCSFS (Cape Canaveral Space Force Station) na Floride 8. januára 2024.
debata (33)

Že bude AT prvou súkromnou firmou s modulom na Mesiaci však zatiaľ nie je isté – pristátie je v pláne 23. februára, medzitým však s raketou od SpaceX odštartuje tiež modul americkej firmy Intuitive Machines, ktorý k Mesiacu poletí kratšou cestou a podľa agentúry AP je možné, že pristane skôr.

Kým texaský Houston, domovské mesto Intuitive Machines, je s dobýjaním vesmíru spájaný už dlho, pensylvánsky Pittsburgh s Astrobotic Technology je nováčikom. Asi 1,9 metrov vysoký modul AT nesie názov Peregrine odvodený od latinského názvu pre sokola. Je v ňom uložených 20 výskumných „balíčkov“ zo siedmich krajín a tiež vozítko o veľkosti škatule od topánok súkromnej univerzity Carnegie Mellon.

Do vesmíru putuje aj popol ľudí

Na palube sú okrem množstva vedeckých zariadení aj náklady spoločností Celestis a Elysium Space, ktoré sa špecializujú na vysielanie spopolnených ľudských pozostatkov do vesmíru: Pri tejto misii ide o symbolické prvky DNA či popol niekoľkých desiatok ľudí, okrem iného tvorcu kozmického kultového seriálu Star Trek Gena Roddenberryho, sci-fi spisovateľa, priekopníka a autora románu 2001: Vesmírna odysea Arthura C. Clarka alebo trojice bývalých amerických prezidentov Georgea Washingtona, Dwighta Eisenhowera a Johna F. Kennedyho. Zatiaľ čo napríklad Clarkov popol spočine v module na povrchu Mesiaca, pozostatky Roddenberryho sa od modulu oddelia spoločne s nosnou raketou a „vydajú sa na nikdy nekončiace putovanie“ našou slnečnou sústavou", uvádza Celestis na svojom webe.

Dnešný štart je podľa AP začiatkom vesmírneho pretekania súkromných spoločností, ktoré môžu začať prijímať objednávky vesmírnej prepravy od amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) aj ďalších klientov. Ako Astrobotic Technology, tak Intuitive Machines dostali v roku 2019 od NASA každá takmer 80 miliónov dolárov na rozvoj týchto služieb. Podobné zmluvy s NASA má spolu 14 spoločností.

ISS, mesiac Čítajte viac Dobývanie Mesiaca môže navždy zničiť niektoré jeho oblasti. Vedci ich chcú ochrániť

Na prirodzenom satelite Zeme sa doteraz podarilo pristáť len štyrom štátom a ich vesmírnym agentúram – USA, Rusku, Indii a Číne; piate by mohlo byť Japonsko, ak sa o dva týždne úspešne podarí pristáť jeho modulu, ktorý zo Zeme odštartoval už vlani v septembri. Prvenstvo medzi súkromnými firmami mohlo mať aj Japonsko, stroj spoločnosti iSpace však na Mesiaci stroskotal vlani v apríli, štyri mesiace pred zlyhaním a pádom ruského lunárneho modulu.

Kmeň Navajo protestuje

Proti štartu Vulcanu minulý týždeň protestovali zástupcovia pôvodných amerických obyvateľov z kmeňa Navajo, ktorí vyslanie ľudských pozostatkov na Mesiac považujú za znesvätenie posvätného miesta. AT reagovala vyhlásením, že náklad nebude uložený priamo na Mesiaci, ale zostane v lunárnom module, a že firma dodržiava „všetky predpisy a zákony pre komerčné aktivity mimo obežnej dráhy Zeme“.

Mesiac Čítajte viac Príslušníci kmeňa Navajo protestujú proti uloženiu ľudských pozostatkov na Mesiaci

Kmeň Navajo vyjadril svoju neľútosť už na prelome tisícročí, keď do Mesiaca zámerne narazila sonda NASA s popolom geológa Eugena Shoemakera. Buu Nygren, predseda rezervácie Navajo Nation, najväčšieho územia pod správou pôvodných obyvateľov v Spojených štátoch, uviedol, že NASA sa kmeňmi vtedy ospravedlnila a „sľúbila, že sa s domorodými kmeňmi poradí, kým povolí akúkoľvek ďalšiu lunárnu misiu s ľudskými pozostatkami“. Zdá sa však, že úrad „svoje slovo nedodržal“, dodal Nygren.

Vysokopostavený predstaviteľ NASA Joel Kearns podľa agentúry AFP ubezpečil, že úrad berie obavy pôvodných obyvateľov „veľmi vážne“. Na tlačovej konferencii oznámil konanie medzivládneho stretnutia zo zástupcami kmeňa Navajo. Upozornil zároveň, že NASA nemá právomoci, pokiaľ ide o dohľad na náklady súkromných misií.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #United Launch Alliance #modul Peregrine