eGovernment má zmeniť spôsob komunikácie občana s úradmi

S pomocou služieb eGovernmentu sa má zmeniť spôsob, akým ľudia komunikujú s mestskými úradmi. Formality si budú môcť vybaviť bezodkladne a priamo z domova. Projekt Digitálne Mesto bol pilotne spustený v Košiciach a Martine a jeho cieľom je zistiť, ako možno obslúžiť občanov cez internet. Akú perspektívu a aký dosah projekt v skutočnosti má?

13.09.2010 10:00
eGovernment, Datalan, Digitálne mesto,... Foto:
Vďaka eGovernmentu sa má zefektívniť komunikácia občana s úradmi.Šetriť má čas aj peniaze.
debata

Koncom minulého roka pripravilo mesto Košice pre svojich obyvateľov elektronické verzie formulárov, ktoré im mali uľahčiť a zrýchliť komunikáciu s magistrátom. Občan, tak nemusí navštíviť úrad osobne, na vybavenie mu postačí prístup na internet. Úradník naopak nie je nútený zaoberať sa kontrolou správnosti vyplnených formulárov. Všetko prebieha automaticky online a akékoľvek výpočty sú priebežne kontrolované.

Projekt Digitálne Mesto, do ktorého sú Košice zapojené, zastrešila spoločnosť Datalan. Základom pre fungovanie miestnej samosprávy ako digitálneho mesta je podľa nej efektívne formovanie mestských úradov ako digitálnych inštitúcií schopných poskytnúť online verejné služby.

Košice však nie sú jediným mestom, ktoré si osvojilo nový spôsob komunikácie s občanmi. S digitalizáciou jednotlivých zložiek mestských či obecných úradov už má skúsenosti viac než 360 slovenských miest a obcí, medzi inými Martin, Nové Zámky či Šaľa. Náklady spojené s digitalizáciou služieb môžu byť najmä pre potenciálnych záujemcov z radov malých obcí neúnosné. Prostriedky na realizáciu eGovernmentu je však možné získať z fondov Európskej únie vrámci operačného programu OPIS.

Aj keď výhody digitalizácie mestských zastupiteľstiev sú zjavné, pričom vďaka nim je možné šetriť čas aj peniaze, stále je možné naraziť na úskalia, predovšetkým legislatívneho charakteru. Aj napriek vypĺňaniu a odovzdaniu formuláru online, je občan stále povinný zaslať vytlačenú a podpísanú kópiu formuláru žiadosti aj dodatočne poštou alebo ju doručiť osobne. Celú túto záležitosť má postupne vyriešiť prechod na systém elektronických podpisov.

debata chyba