Mladí vedci zo Slovenska opäť bodovali na prestížnej súťaži Intel ISEF

Piatok 13. mája nie je len dňom plným zlých predsudkov, ale aj pamätným dňom pre mladých slovenských a českých vedcov, ktorí na súťaži Intel ISEF 2011 opäť žali úspech. Postarali sa oň so svojimi ambicióznymi projektami z rôznych vedných disciplín. Slovensko zastupovali štyria stredoškoláci, z ktorých najúspešnejší bol Marek Buchman. Jemu sa aj po roku podarilo obhájiť honorované výherné miesto v kategórii Chémia.

16.05.2011 07:00
Intel ISEF, súťaž mladých vedcov San Jose Foto:
Vďaka účasti a výhre na súťaži Intel ISEF majú stredoškoláci možnosť študovať na najlepších svetových univerzitách.
debata

Spoločnosť Intel a Society for Science & the Public opäť po roku odmenila až štyri stovky študentov z celého sveta, ktorí sa prišli do Los Angels prezentovať so svojimi vedeckými projektami. Presadiť sa však nebolo jednoduché. Vyhrať jednu zo štyroch hlavných cien v 17 vedeckých kategóriách totiž prišlo až 1537 stredoškolákov zo 65 krajín. Pritom bolo naozaj o čo bojovať. Konečný víťaz si okrem prestížneho ocenenia so sebou odniesol aj 75 tisíc dolárov. O kvalite projektov, ktoré prišli predstaviť pred porotu zloženú z naslovo vzatých odborníkov z celého sveta, svedčí aj fakt, že študenti boli vybraní z 443 lokálnych súťaží v jednotlivých krajinách. Do finále sa tak dostali len najlepší z najlepších.

Slovensko na súťaži zastupovali tri projekty od štyroch autorov, ktoré spomedzi všetkých prihlásených vybralo združenie Amavet počas Festivalu vedy a techniky 2010. O priazeň poroty sa uchádzali Peter Šmida a Lukáš Sakmár zo Strednej odbornej školy drevárskej v Spišskej novej vsi, Miroslav Magyar zo Súkromnej strednej odbornej školy technickej v Žiari nad Hronom a ostrieľaný Marek Buchman zo Školy pre mimoriadne nadané deti v Bratislave. Práve Marek, ktorý má len 17 rokov, patrí medzi „veteránov“ vedeckých súťaží, keď len minulý rok na rovnakom celosvetovom podujatí vybojoval pre seba a krajinu druhé miesto v kategórii Chémia a bol po ňom dokonca pomenovaný aj novoobjavený asteroid.

Foto: Intel
súťaž Intel ISEF, Marek Buchman

Peter Šmida a Lukáš Sakmár Slovensko reprezentovali s projektom dreveného pružného kolesa pre jednoduché dopravné prostriedky poháňané ľudskou silou, ktoré dokáže novým spôsobom tlmiť nárazy pri jazde po nerovnom teréne. Miroslav Magyar sa snažil presadiť s plazmovým reproduktorom, ktorý generuje elektrický oblúk vysokého napätia aj s fialovým svetlom a hudbou. Tieto projekty porotcov zaujali, pričom oceňované boli najmä ich praktické prínosy. Cenu, ak nerátame účasť na prestížnej súťaži, však nezískali.

Foto: Intel
súťaž Intel ISEF, Marek Buchman

O to viac potešili výsledky Mareka Buchmana, ktorý sa aj tento rok ocitol na mieste víťazov v kategórii chémia. Štvrté miesto mu porota udelila za projekt s názvom „Syntéza organokovových komplexov pre použitie do OLED zariadení“, ktorý má pomôcť pri výrobe OLED displejov s vyššou účinnosťou. Minulý rok Marek zaujal porotu so svojim výskumom pre lacnejší a ekologickejší spôsob získavania chemických látok pri výrobe potenciálnych liekov na Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu.

Úspechy však žali nielen Slováci, ale aj Česi. A v hojnom počte. Z nich Filip Naiser sa umiestnil na druhom mieste v kategórii Počítačová veda s projektom ovládania počítača bez použitia klávesnice a myši. Tretiu cenu v kategórii Materiály a bioinžinierstvo si odniesli Marek Kovář a Tomáš Pěťák s projektom, ktorý prezentuje použitie ocele pre výrobu tlakovodných reaktorových nádob. Erika Gedeonová zo Športového gymnázia v Kladne so svojou prácou s názvom "Nové spôsoby v diagnostike chorôb Asthma Bronchiale vybojovala zvláštnu cenu, ktorou bolo druhé miesto v kategórii analytickej chémie od Americkej spoločnosti pre klinickú chémiu. Napokon Tomáš Svoboda z Brna získal s projektom prototypu prenosného rentgenu a CT skeneru štvrté miesto vo svojej kategórii.

Tak ako aj po minulé roky, aj tentokrát bola vrámci súťaže Intel ISEF v hre aj cena Gordona E. Moorea, známeho tvorcu Moorovho zákona. Toto najvyššie možné ocenenie a 75 tisíc dolárov získala dvojica stredoškolákov v zložení Matthew Feddersen a Blake Marggraff z americkej Kalifornie. Vyvinúť sa im podarilo účinnú alternatívnu liečbu rakoviny, ktorá má potenciál pomôcť miliónom ľudí po celom svete, a to aj z menej prosperujúcich krajín.

Súťaž Intel ISEF v skratke
Najväčšiu súťaž mladých vedcov, Intel ISEF, organizuje už od roku 1950 nezisková organizácia Science Service. Jej cieľom je motivovať a podporiť budúcich nádejných vedcov. Od roku 1997 je hlavným sponzorom súťaže spoločnosť Intel, ktorá sa snaží popularizovať vedu a zároveň hľadá nové talenty. Každý rok si víťazi sedemnástich kategórií medzi sebou rozdelia odmeny vo výške štyroch miliónov dolárov. Tento rok bola po druhýkrát v histórii odovzdaná aj hlavná Cena Gordona Moorea. Udeľuje ju Nadácia spoločnosti Intel. Dvaja ďalší finalisti získali Cenu spoločnosti Intel pre mladých vedcov vo výške 50 tisíc amerických dolárov.

debata chyba