Windows 8 je rovnaký nepodarok ako Vista, tvrdí šéf Samsungu

Jeden z čelných predstaviteľov Samsungu, Jun Dong-Soo, sa pustil do kritiky Microsoftu, ktorého posledný operačný systém Windows 8 prirovnal k nepodarenej Viste. Tá bola najviac kritizovaným systémom od Microsoftu, keď sa jej nepodarilo nadviazať na úspech Windows XP. Windows 8 bol podľa slov Dong-Sooa sklamaním pre všetkých, ktorí očakávali výrazný nárast záujmu o počítače so systémom Windows.

15.03.2013 20:30
microsoft windows 8, metro Foto:
Ilustračné foto. Tlačidlo Štart nahradil vo Windows 8 systém inteligentných dlaždíc.
debata (10)

Príchod systému Windows 8 sa spájal s veľkými očakávaniami, ktoré boli z veľkej časti podmienené intenzívnou marketingovou kampaňou Microsoftu. Firma totiž sľubovala revolučnú zmenu, ďalší míľnik v práci s počítačom. Windows 8 navyše vstupoval do novej éry, ktorú poznačilo predovšetkým dotykové ovládanie a symbióza s mobilnou platformou Windows Phone, ktorá na trhu hľadala svoje miesto.

Príliš mnoho inovácií naraz
Dlaždicové menu, chýbajúce tlačidlo Štart, jednoduché ovládanie pomocou dotykov a gest. Reakcie užívateľov boli rozpačité, odborná verejnosť bola v kritike systému takisto opatrná. Očakávania softvérového giganta sa takmer po pol roku nepodarilo naplniť a prechod na nový systém bol (aspoň zatiaľ) len ďalším bolestivým tŕňom v päte firmy, ktorá zúfalo potrebuje inováciu a nálepku „cool“.

Veľké očakávania výrobcov hardvéru sa nenaplnili
Microsoftu sa každopádne podarilo presvedčiť veľkých výrobcov hardvéru, aby vsadili na úspech nového systému, ktorý bude ťahúňom na trhu s počítačmi, notebookmi a tabletmi. V súčasnosti však firma okrem iného vykazuje aj nelichotivé štatistiky z predaja tabletov Surface, ktorých sa od októbra predalo len 1,5 milióna kusov. Nervózni však začínajú byť aj ďalší veľkí výrobcovia, ktorí sa zapojili do megalomanského projektu.

Windows 8 údajne kopíruje neúspech Visty
Prezident pamäťovej divízie Samsungu nešetril kritikou a pre denník Korea Times vyjadril svoje znepokojenie z nenaplnených sľubov Microsoftu. „Windows 8 zlyhal pri naštartovaní dopytu po počítačoch s Windowsom. Obchod s počítačmi zaznamenáva neustály prepad aj napriek vstupu Windows 8 na trh. Myslím si, že systém Windows 8 nie je o nič lepší než predošlá platforma Windows Vista.“ Dong-Soo kriticky dodal, že ak aj v blízkej dobe dôjde k oživeniu trhu s počítačmi, nebude to vďaka Windowsu 8.

Samsung háji najmä svoje záujmy. Skutočný vinník sa hľadá ťažko
Dôvodom kritiky zo strany Samsungu sú nepriaznivé obchodné štatistiky z predaja pamäťových čipov, z čoho Dong-Soo nepriamo obviňuje práve Microsoft. Predstavenie novej verzie operačného systému sa totiž zvyčajne spája s výrazným nárastom objemu predaja nových počítačov.

Dong-Soo sa vo svojich vyjadreniach odvoláva na trhové prieskumy, ktoré údajne ukazujú presný opak. Na druhej strane možno za ostrou rétorikou hľadať aj akúsi obhajobu zlých rozhodnutí manažmentu, ktoré podcenilo dlhodobý trend na trhu. Podľa analytika z magazínu Forbes, Tima Worstalla je súčasná situácia na trhu čiastočne odlišná od tej, akú prezentuje Dong-Soo. Zatiaľ čo biznis s počítačmi zaznamenal prepad, predaj licencií systému Windows 8 je na vzostupe, čo podľa Worstalla len znamená, že pre väčšinu užívateľov je atraktívnejší prechod na nový systém s použitím starého hardvéru. „Posledný Windows môžete používať s rovnakou konfiguráciou hardvéru ako Windows 7, navyše ohlasy užívateľov na rýchlosť, ktorí tak už urobili sú nanajvýš pozitívne,“ uviedol Worstall.

10 debata chyba