Technológie budúcnosti budú načúvať ľuďom a učiť sa od nich

Technológie budúcnosti by mali byť osobné, ľahko použiteľné a napomáhať pri prežívaní konkrétnych okamihov, myslí si doktorka Genevieve Bell z Intelu.

13.09.2013 20:30
kvantovy pocitac, technologie Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Človek je podľa Intelu najvyššou mobilnou platformou, ktorá bude vždy jedinečná a nenahraditeľná. Mobilné technológie by jej mali len napomáhať pri zlepšovaní fyzických a mentálnych schopností a zvyšovaní pamäťovej kapacity. „Mobilné technológie menili ľudskú spoločnosť desaťročia. Jej budúcnosť nebude len v zmenšovaní technológií podľa Moorovho zákona, ale bude ovplyvnená globálnym rastom populácie,“ tvrdí doktorka antropológie, Genevieve Bell, z Intelu. Prispôsobovanie technológií by preto malo vychádzať predovšetkým z ľudských potrieb a túžob. „Netvoríme len jednu budúcnosť – je to sedem miliárd budúcností – a stále pribúdajú ďalšie,“ dodala Bell.

Cyklistická bunda reaguje na pohyb a chráni človeka
Ľudia od technológií očakávajú, že budú osobné, jednoduché na používanie, emotívne, a že v konečnom dôsledku budú vedieť reagovať aj na aktuálne situácie či pocity. V tejto súvislosti predstavil berlínsky Fraunhoferov inštitút cyklistickú športovú bundu s elastickými obvodmi zapracovanými do vlákna. Bunda dokáže reagovať na spomalenie či zabrzdenie tak, že bude fosforeskovať červenou farbou. „Cyklista si môže vychutnávať jazdu v každom momente, bez nutnosti kontroly jej funkcionality. Bunda ho taktiež chráni tým, že sa stáva viditeľnejším kedykoľvek počas dňa alebo noci,“ dopĺňajú vedci z Fraunhoferovho inštitútu.

Elektronika bude čoraz náročnejšia na napájanie
Ľudské potreby údajne nútia vedcov rozmýšľať v kontexte niekoľkých rokov. Budúce technológie podľa Intelu budú vedieť rozpoznať konkrétneho človeka, jeho potreby, návyky, obľúbené aktivity či sociálne prepojenia. Zohľadnením týchto ale aj mnohých iných faktorov mu budú vedieť ponúknuť osobné, personalizované, zážitky. Pre to, aby dokázali zariadenie lepšie chápať ľudí a načúvať ich potrebám, budú musieť byť napájané prakticky nonstop. Intel vyvinul experimentálnu verziu nízkonapäťového procesora, ktorý bude vďaka špeciálne batérii môcť fungovať dlhé týždne či mesiace. „Nízke napätie je úplným základom pre budúce zariadenia zabudované do oblečenia, či použité v inteligentných senzoroch,“ tvrdí Mike Bell z Intelu.

Technológie dokážu rozpoznať kontext aj z rozhovoru
Mobilný asistent v podobe umelej inteligencie, akou je napríklad Siri od Applu, bude v budúcnosti načúvať potrebám ľudí, aj bez toho, aby o to žiadali. Smartfón bude vďkaa monitorovaniu hlasu sám detegovať, kedy sú osoby vo vzájomnej blízkosti, o čom sa rozprávajú, aký majú vzťah a záujmy. Následne bude vedieť odporučiť službu, činnosť alebo aktivitu, ako je napríklad návšteva neďalekej reštaurácie. Odporúčanie bude presné a prispôsobené počtu osôb a ich záujmom. Napríklad voľba spoločnej aktivity či reštaurácie bude iná, ak vedľa stojaca osoba bude priateľ, rodina či kolektív z práce.

Zariadenia budú s ľuďmi spolupracovať a učiť sa od nich
Akonáhle bude smartfón schopný automatizovane spracovávať aj dáta, ktoré mu užívateľ dobrovoľne neposkytol, prichádza na rad otázka ich zabezpečenia a dostupnosti. Intel v súčasnosti testuje technológiu integrovanú do telefónu, ktorá monitoruje vzorce pohybu a chodenia osoby, na základe ktorých dokáže pomerne presne rozpoznať osobu a umožniť jej prístup k vybraným dátam v smartfóne. Tak ako už firma mnohokrát ukázala, niektoré koncepty sa k prepracovaniu a finálnemu použitiu nedostanú, nakoľko ich nahradí pokročilejšia technológia. Tak to môže byť aj v tomto prípade. Faktom však zostáva, že smartfóny či akákoľvek zariadenia budú čím ďalej inteligentnejšie a osobnejšie s väčším zmyslom pre detail. Ľudí budú vedieť rozpoznávať, učiť sa od nich a spolupracovať s nimi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Intel #Genevieve Bell #technológie budúcnosti