Samsung naučí smartfóny lepšie fotiť v zlých podmienkach

Samsung predstavil technológiu Isocell, ktorá by mala výrazne zvýšiť svetelnú citlivosť snímača a zachytiť tak kvalitnejšie fotky v zlých svetelných podmienkach.

29.09.2013 07:00
samsung, isocell, cmos senzor Foto:
Samsung predstavil technológiu, ktorá má umožniť smartfónom snímať aj v zlých svetelných podmienkach.
debata

V súčasnosti najväčší výrobca smartfónov, spoločnosť Samsung, predstavil pokročilú pixelovú technológiu pre obrazové snímače CMOS, ktorá je priamo určená pre smartfóny. Nová technológia s názvom Isocell má podľa firmy výrazne zvyšovať svetelnú citlivosť a efektívne riadiť absorpciu elektrónov, ktoré majú pozitívne ovplyvniť vernosť farieb aj pri zlých svetelných podmienkach.

Nová technológia má byť ďalším krokom v evolúcii
Kvalita obrazového snímača je daná množstvom svetla, ktoré je presne zachytené jednotlivými prvkami (pixelmi) snímacieho poľa. „Vzhľadom k rastúcim požiadavkám používateľov na zvyšovanie rozlíšenia a kvality obrazu pri súčasnom zachovaní veľkosti fotoaparátov sa musia zmenšovať pixely a zároveň sa musí zvyšovať ich výkon,“ uviedol vo svojej správe Samsung. V tejto súvislosti sa v nedávnej minulosti vývoj snímačov koncentroval na lepšiu absorpciu svetla každého pixelu, čo vyvrcholilo prechodom z technológie FSI (Front Side Illumination) na technológiu BSI (Back Side Illumination). Tá k maximalizácii fotoelektrickej účinnosti umiestňuje na povrch fotodiódu. Aj keď vo svojej dobe bola technológia BSI veľmi účinná, má vzhľadom k neustále sa znižujúcej sa veľkosti pixelov tiež svoje obmedzenia, najmä pokiaľ ide o zlepšenie kvality obrazu.

Samsung porovnáva technológiu Isocell s... Foto: Samsung
samsung, cmos, isocell, smartfón Samsung porovnáva technológiu Isocell s technológiou zadného podsvietenia (BSI)

Zatiaľ zrejme len v smartfónoch Samsung
Samsung očakáva, že nová technológia by sa mohla ujať, no zároveň si chce zachovať exkluzivitu pri jej použití v smartfónoch. „Isocell tvorí medzi susednými pixelmi fyzickú bariéru a navzájom ich od seba izoluje. Táto izolácia umožňuje zachytenie väčšieho počtu fotónov v mikrošošovkách a ich absorpciu do správnej fotodiódy pixelu, čo minimalizuje nežiaduce elektrické presluchy medzi pixelmi a umožňuje väčšiu kapacitu pixelu,“ dopĺňa výrobca. Isocell má takéto presluchy znižovať, v porovnaní s technológiou zadného podsvietenia, až o 30 percent. Výsledkom má byť vyššia ostrosť a sýtosť pri a väčší dynamický rozsah.

Technológia má umožniť aj produkciu menších fotografických modulov, a to vďaka o pätinu väčšiemu uhlu hlavného lúča. Obrazový snímač s ôsmimi megapixelmi, ktorý obsahuje ju ako prvý obsahuje, využíva pixely Isocell s veľkosťou 1,12 mikrometrov a jeho optický formát je 1/4 palca. Snímač je v súčasnosti poskytovaný zákazníkom vo vzorkách. Sériová výroba je naplánovaná na 4. štvrťrok 2013.

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #isocell #cmos