Mestá budúcnosti by mohli využívať všadeprítomný internet

Cisco predstavilo koncept mesta budúcnosti, v ktorom budú všetky objekty navzájom komunikovať cez internet. Nové riešenie má pomôcť pri parkovaní, bezpečnosti či úspore energií.

01.10.2013 06:00
internet, pripojenie, dsl, adsl, optika,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Všadeprítomný internet dnes už nevyužívajú len ľudia, ale čoraz častejšie aj vozidlá, budovy či rôzne objekty na vzájomné komunikovanie a prijímanie príkazov na diaľku. Cisco predstavilo koncept prepojeného mesta Smart+Connected City Wi-Fi, ktoré má vytvoriť platformu pre takzvaný internet vecí (IoT – angl. Internet of Things). Platforma má podľa spoločnosti umožniť riešenie problémov všedného mestského života, ako je parkovanie, bezpečnosť či úspora energií.

Z komunikačnej platformy majú profitovať nie len samosprávy ale aj občania, ktorí sa budú môcť viac zapájať do diania v meste a jeho formovania. Zároveň môžu samospráve poskytnúť informácie o tom, ako žijú, čo využívajú a čo potrebujú. Práve táto spätná väzba má pomôcť pri lepšom riadení. „Nové Wi-Fi riešenie je navrhnuté s ohľadom na všetky zapojené strany, teda občanov, magistráty, poskytovateľov služieb aj vývojárov aplikácií. Každá z nich hrá samostatnú rolu, ktorá je ale dôležitým prvkom celku,“ uvádza sa v tlačovej správe.

Občania môže so úradníkmi komunikovať na diaľku
Cisco sa odvoláva na úspešné projekty zo zahraničia, pri ktorých mestá skvalitnili dopravný systém, poskytovanie zdravotníckych služieb, riadenia budov a energetiky vo firmách a domácnostiach. Príkladom má byť španielska Barcelona a francúzske Nice, ktoré využívajú takzvané teleprezenčné kabíny na komunikovanie s úradmi či s rôznymi špecialistami.

Teleprezenčná miestnosť od Cisca. Foto: Cisco
TelePresence, telekonferencia, videokonferencia, Cisco Teleprezenčná miestnosť od Cisca.

Teleprezenčné kabíny využívajú rýchle dátové pripojenie a niekoľko monitorov a kamier, ktoré majú vytvoriť dojem osobného kontaktu, podobne ako cez Skype. „Vďaka kamere a skeneru si môžu nechať skontrolovať doklady a formuláre, tlačiareň im zase umožní odniesť si všetky potrebné dokumenty priamo z virtuálnej schôdzky,“ upresňuje spoločnosť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cisco #telepresence #teleprezenčná miestnosť #mestá budúcnosti