Japonská firma plánuje solárnu elektráreň na Mesiaci

Obrí prstenec zo solárnych panelov plánuje vybudovať na Mesiaci japonská stavebná firma. Štyristo kilometrov široký a 11-tisíc kilometrov dlhý pás okolo celého Mesiaca by podľa spoločnosti mohol na dlhý čas vyriešiť energetické problémy na Zemi.

02.01.2014 16:00
Solárna, slnečná energia Foto:
Solárne panely.
debata (3)

Energia zo solárnych článkov na Mesiaci by bola pomocou mikrovlnných a laserových lúčov vysielaná na prijímacie stanice na Zemi, kde by bola premieňaná na elektrický prúd.

„Projekt Mesačný prstenec (Luna Ring) by bol schopný zabezpečovať pre našu planétu 13-tisíc terawattov elektrickej energie,“ uviedla tokijská firma Shimizu, ktorá za futuristickým projektom stojí. Firma pritom na porovnanie pripomína, že za celý rok 2011 USA vyprodukovali „len“ 4 100 terawattov elektriny. Spoločnosť Shimizu prišla s touto myšlienkou už pred haváriou v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima, ktorá bola poškodená v dôsledku zemetrasenia a cunami v marci 2011. Pokračujúce spory o budúcnosť jadrovej energetiky v Japonsku záujem o tento projekt znovu oživili.

Pred fukušimskou katastrofou sa Japonsko spoliehalo na sieť atómových elektrární. Prevádzkovateľ Fukušimy však pri vyraďovaní zariadení z prevádzky bojuje so zdĺhavými problémami a Japonsko trápi energetická kríza vzhľadom na to, že všetky zostávajúce jadrové prevádzky boli po havárii odstavené kvôli kontrolám. Mnohí Japonci preto chcú bezpečnejšie formy generovania elektriny.

Firma Shimizu sa stále zdráha odhadnúť náklady na stavbu gigantickej solárnej elektrárne na Mesiaci. Ak by však mala príslušné finančné prostriedky, mohli by sa práce na jej výstavbe podľa nej začať už okolo roku 2035. Roboty a ďalšie automatické stroje by podľa predstáv firmy boli vyvinuté na ťažbu prírodných zdrojov na Mesiaci a na výrobu betónu a solárnych článkov. Diaľkovo ovládané roboty by tiež predstavovali hlavnú pracovnú silu pri stavbe elektrárne a pomáhal by im tím astronautov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #solárne panely #vesmír #mesiac