Intel naučí kamery v mobiloch a tabletoch vidieť rovnako ako ľudia

Počítač veľkosti pamäťovej karty a zariadenia schopné vnímať realitu podobne ako ľudia. Intel predstavil niekoľko konceptov, ktoré majú ukázať ďalší smer vývoja v oblasti počítačov a inteligentného príslušenstva.

08.01.2014 20:00
umelý mozog, umelá inteligencia, počítačový... Foto:
Ilustračné foto
debata

O umelej inteligencii, teda počítačoch, ktoré premýšľajú podobne ako ľudia, vedci hovoria ako o jasnej vízii na najbližších pár rokov. Väčšina firiem, ktoré majú takýto počítač skonštruovať, sa zatiaľ pohybuje len v rovine teórií a viac či menej funkčných konceptov. Spoločnosť Intel, ktorá už niekoľko rokov vyvíja automatizované systémy schopné využívať ľudské zmysly, predstavila na veľtrhu CES v Las Vegas niekoľko konceptov i funkčných prototypov takýchto zariadení.

Kamera v mobile bude schopná vnímať aj tretí rozmer
Pod označením RealSense spoločnosť vyvíja zariadenia so zmyslovým vnímaním. Jedným z takýchto zariadení je aj 3D kamera s integrovaným 3D hĺbkovým a 2D kamerovým modulom, umožňujúcim vidieť hĺbku v celom spektre, rovnako ako ľudské oko. „Celé desaťročia sa ľudia museli učiť nové jazyky, techniky a príkazy, aby zariadenia, ktoré používali, robili, čo chcú. Našou víziou je tento stav zvrátiť a dosiahnuť, aby sa zariadenia učili a naopak, chápali nás. Je preto dôležité vybaviť takéto zariadenia technológiami imitujúcimi ľudské zmysly, čo by mohlo viesť k intenzívnejšiemu prežívaniu zážitkov, jednoduchšiemu vzdelávaniu a komunikácii,“ uviedol vo svojom prejave Mooly Eden z Intelu.

Spomínaná RealSense 3D kamera, ktorú Intel vyvinul, je vybavená extrémne citlivým hĺbkovým snímačom ako aj kamerou schopnou zachytávať obraz vo Full HD rozlíšení. Samotný senzor v kamere údajne dokáže zachytiť aj minimálne pohyby, vďaka čomu je možné docieliť presné rozpoznávanie gest a rysov tváre, napríklad pre lepšie pochopenie emócií. Senzor dokáže rozpoznať, odkontrolovať objekty v popredí a v pozadí, vylepšiť interaktívne rozšírenú realitu, či jednoducho skenovať predmety v troch rozmeroch. Intel hovorí, že kamery RealSense by mali byť v blízkej budúcnosti súčasťou smartfónov, počítačov a tabletov.

Počítač veľkosti pamäťovej karty pomôže lekárom aj rodičom malých detí
Spoločnosť na veľtrhu predstavila aj jeden z najmenších počítačov súčasnosti. Počítač veľkosti pamäťovej karty (s rozmermi 24 × 32 × 2 milimetre) je súčasťou projektu Edison, ktorého hlavnou myšlienkou je rozšíriť počítače do nových oblastí spotrebnej elektroniky. Okrem miniatúrnych rozmerov je devízou počítača jeho výpočtový výkon a teda aj široké spektrum použitia. Jeho súčasťou je dvojjadrový procesor Quark SOC, Wi-Fi a Bluetooth modul a ako operačný systém špeciálna verzia Linuxu.

Intel predstavil počítač veľkosti pamäťovej... Foto: Intel
intel edison, počítač, pamäťová karta, Intel Edison Intel predstavil počítač veľkosti pamäťovej karty s dvojjadrovým procesorom, Wi-Fi a Bluetooth.

Počítač z projektu Edison bude možné použiť v rôznych oblastiach, od zariadení pre starostlivosť o malé deti či starých ľudí až po elektroniku umiestnenú na telo človeka. Zariadenie je v súčasnosti schopné snímať pulz či spúšťať ohrev mlieka akonáhle zachytí plač dieťaťa. Jeho možnosti sú však omnoho väčšie. Intel uviedol, že zdrojom možností a schopností počítača bude vlastný obchod s aplikáciami rôzneho druho. Znamená to, že jedno zariadenie bude možné použiť na viacero činností, či ho jednoducho zásobiť novými funkciami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Intel #umelá inteligencia #CES 2014 #RealSense