Google vyvinul kontaktné šošovky, ktoré majú pomáhať diabetikom

Špeciálne kontaktné šošovky analyzujú hladinu cukru v krvi pomocou sĺz. Informácie prenášajú do externého zariadenia bezdrôtovo. V budúcnosti by mohli šošovky nositeľa sami informovať o nízkej hladine glukózy.

18.01.2014 10:00
Google, inteligentná kontaktná šošovka, diabetes Foto:
Google vyrobil funkčný prototyp inteligentnej kontaktnej šošovky pre diabetikov.
debata (1)

Ďalším z radu futuristických projektov, ktorými Google plánuje posunúť svet technológií o niekoľko krokov vpred, je inteligentné kontaktná šošovka. V šošovke sa neskrýva displej, či iná technologická hračka, ale senzor, ktorý priebežne sleduje stav glukózy v krvi nositeľa. Senzor analyzuje hladinu glukózy v slznom filme a zvyšuje tak komfort u človeka postihnutého diabetom, ktorý si za normálnych okolností musí kontrolovať hladinu cukru v krvi pomocou podkožného implantátu či odberom krvi z prstu.

Šošovka v sebe skrýva mikroskopické senzory
Vedci už niekoľko rokov hľadajú spôsob, ako ľuďom s diabetom uľahčiť život. Pri skúmaní rôznych telových tekutín a ich možného využitia pri analýze aktuálnej hladiny glukózy v krvi však nenašli jednoznačné riešenie, ktoré by dokázalo efektívne nahradiť rokmi zaužívaný odber krvi. Google sa ale domnieva, že sú to práve slzy, ktoré je možné skúmať a využiť pri okamžitej analýze. Pomôcť má pri tom špeciálna šošovka s elektronikou mikroskopických rozmerov.

Čipy a senzory sú menšie než omrvinka z chleba a anténa tenšia než ľudský vlas. Všetky komponenty vrátane miniatúrneho glukomeru sú umiestnené medzi dve vrstvy mäkkej kontaktnej šošovky. Zaznamenané výsledky meraní budú následne prenášané bezdrôtovo do zariadenia, ktoré je zatiaľ stále vo vývoji. Google plánuje svoje technologické know-how poskytnúť špecializovaným firmám, ktoré nápad dotiahnu do konca.

Finálny produkt je zatiaľ v nedohľadne. Čaká sa na podporu ďalších firiem
V rámci projektu Google spolupracuje aj s Úradom pre kontrolu potravín a liečiv. Predstavená šošovka má zatiaľ len podobu funkčného prototypu, ktorý by v budúcnosti mohol obsahovať aj vstavané LED diódy. Ich úlohou by bolo nositeľa informovať o výraznom poklese hladiny glukózy v krvi. Je pravdepodobné, že potrvá ešte roky, kým bude finálny produkt uvedený na trh. Google zatiaľ urobil len prvý krok a čaká sa na firmy, ktoré ho budú nasledovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #diabetes