Budúce iPhony a iPady by už mohli vyrábať výlučne roboty

Skupovanie know-how spoločností, ktoré majú dočinenia s robotikou môžu pre Google priniesť prvé ovocie. Spoločnosť údajne spolupracuje s výrobcom komponentov Foxconn na príprave výlučne robotickej výroby.

13.02.2014 09:00
čip, počítač, procesor, základná doska, výroba Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Až osem firiem vyrábajúcich roboty a robotické zariadenia vzal v minulom roku Google pod svoje krídla. Spolu s nimi kúpil aj technológie a know-how, ktoré teraz môže použiť prakticky kdekoľvek. Výroba armádnych superrobotov robotov či inteligentných pomocníkov do domácností ale v Googli zrejme nebude hrať prím. Podľa denníka The Wall Street Journal spoločnosť začala potichu spolupracovať s výrobcom počítačových komponentov Foxconn na spustení robotizovanej výroby. Mimochodom Foxconn je dnes hlavným dodávateľom iPhonov a iPadov pre Apple. Robotizácia by sa preto mohla dotknúť hneď dvoch najväčších počítačových firiem.

Roboty by mohli vo výrobe úplne nahradiť ľudí
Taiwanská firma, známa aj pod označením Hon Hai Precision, sa podľa denníka o robotizáciu svojej výroby zaujíma už dlhšie. Šéf spoločnosti, Terry Gou sa pri tejto príležitosti mal stretnúť s Andym Rubinom z Googlu a zaoberať sa problematikou implementácie nových robotických technológií. Rubin má v Google v súčasnosti na starosti práve divíziu robotiky, ktorej súčasťou je aj nedávno odkúpená spoločnosť vyvíjajúca vojenské roboty, Boston Dynamics. Výsledkom stretnutia mala byť dohoda o postupnej integrácii nových technológií vo výrobe Foxconnu. Ústretovosť Foxconnu vychádza najmä z rastúcej ceny práce v Číne, kde firma zamestnáva viac ako milión robotníkov, ako aj z ambícií stať sa high-tech výrobcom elektroniky.

Robotizácia prinesie nižšie ceny a výrobky, ktoré už nebudú nedostatkovým tovarom
Kompletná robotizácia výroby, v ktorej chce byť Google priekopníkom, môže priniesť ďalšiu priemyselnú revolúciu. Konkurovať tak bude snahám Amazonu, ktorý sa chce na poli robotiky takisto realizovať, no nie vo veľkovýrobe. Mnohí výrobcovia roboty vo výrobe používajú už dnes, no tie sú skôr doplnkom k práci vykonávanej ľuďmi. Naštartovať robotizovanú výrobu tak ako sa o to údajne pokúša Google, by mohlo so sebou priniesť hneď niekoľko výhod, ktoré sa dotknú aj spotrebiteľov. Vďaka robotom by sa mohol výrazne skrátiť a zrýchliť výrobný cyklus ako aj znížiť ceny. Eliminovaním ľudského faktora by sa teoreticky znížila aj chybovosť vo výrobe.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Foxconn #Hon Hai