Umelé svaly ušili z rybárskeho vlasca

Až prekvapujúco jednoduchý spôsob výroby umelých svalov našli vedci, ktorí si vystačili s rybárskym vlascom a krajčírskou niťou. Trikom pri tvorbe pevných svalov je ich vzájomné prepletenie do cievky.

21.02.2014 12:00
sval, umelý sval, paža, posilňovanie, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Takéto svaly by mohli nájsť široké uplatnenie od konštrukcie humaniodných robotov s jemnou motorikou svalov tváre cez moderné protézy až po „inteligentné“ oblečenie či závesy na oknách.

Tieto umelé svaly sú totiž poháňané termálne zmenou okolitej teploty. Túto zmenu je možné vyvolať elektricky, absorpciou svetla alebo chemickou reakciou. V prípade intelegitentného oblečenia by bolo možné z týchto umelých svalov upliesť látku, ktorá zhrubne, keď je vonku zima, a stane sa tenkou, ak človek vojde do vykúrenej miestnosti.

Na podobnom princípe by fungovali aj vonkajšie rolety, ktoré by sa rozťahovali a zaťahovali podľa požadovanej vnútornej teploty. Ak by boli interiérové, tak by sa mohli zaťahovať a rozťahovať napríklad aj podľa toho, či je vonku svetlo, alebo tma. A to všetko bez elektrického pohonu alebo nejakých prídavných motorčekov.

„Možnosti využitia umelých svalov sú skutočne široké,“ hovorí Ray Baughman z Texaskej univerzity, ktorý výsledky výskumu zverejnil v žurnále Science. „Súčasné najvyspelejšie humaniodné roboty či protézy končatín sú limitované rôznymi motorčekmi a hydraulickými systémami, ktorých veľkosť obmedzuje ich obratnosť a využiteľnosť.“ Podľa neho by ich mohli nahradiť umelé svaly, ktoré je možné vyrobiť v rôznych hrúbkach podobne ako nite alebo laná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #sval #inteligentné príslušenstvo