Už aj smartfóny budú pomáhať hľadať lieky na rakovinu či AIDS

Vďaka smartfónom a ochote užívateľov by mohol vzniknúť superpočítač, ktorý by nevyužitý výkon v telefónoch použil na hľadanie lieku proti rakovine, AIDS či Alzheimerovej chorobe.

27.02.2014 07:00
superpočítač, počítač, pc, procesor, CPU,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Juhokórejský výrobca smartfónov HTC predstavil netradičný projekt HTC Power To Give, ktorý má za cieľ vytvoriť sieť s distribuovaným výkonom, ktorej súčasťou budú smartfóny užívateľov z celého sveta. Vytvorený superpočítač by využíval nevyužitý výkon v smartfónoch na riešenie čiastkových úloh, ktoré ako celok môžu pomôcť v boji proti rakovine AIDS či Alzheimerovej chorobe.

Nevyužitý výkon smartfónov môže pomôcť ľudstvu
Projekt HTC Power To Give vznikol v spolupráci s doktorom Davidom Andersonom z University of California v meste Berkeley. Užívatelia sa môžu stať jeho súčasťou, ak si v obchode Google Play stiahnu a nainštalujú aplikáciu s rovnomenným názvom. V nasledujúcich šiestich mesiacoch by mala pribudnúť aj širšia podpora pre smartfóny iných značiek. V aplikácii si následne môžu vybrať program, na ktorý presmerujú časť prebytočného výkonu telefónu.

Aplikácia bude bežať na pozadí vždy keď je telefón nabitý a pripojený na Wi-Fi sieť. Nutno však dodať, že užívateľ tento fakt pocíti na výrazne kratšej výdrži na batériu. V súčasnosti dostupná beta verzia aplikácie podporuje len telefóny z rodiny HTC One a modely Butterfly a Butterfly S.

Siete s distribuovaným výpočtovým výkonom nie sú žiadnou novinkou
Celosvetové siete s distribuovaným výpočtovým výkonom boli populárne najmä v posledných rokoch. S využitím špeciálnych aplikácií sa užívateľ môže zapojiť do projektov s rôznym poslaním, od skúmania vesmíru (projekt SETI@home), hľadania gravitačných vĺn (projekt Einstein@home), modelovania trojrozmernej mapy Mliečnej dráy (projekt MilkyWay@home) či hľadania vakcín proti malárii (projekt Malariacontrol­.net). Samotná aplikácia pritom sťahuje inštrukcie a dáta pre čiastkové výpočty, ktoré sú po spracovaní zasielané naspäť na centrálne servery. Obávať sa spomalenia pri práci nie je potrebné. Výpočty totiž majú v operačnom systéme nízku prioritu a prebiehajú len vtedy, keď užívateľ nevykonáva žiadnu prácu, respektíve len vrámci pridelených systémových prostriedkov.

Hlavnými aktérmi sú dobrovoľníci
Výpočty, ktoré by mohol vykonávať jeden superpočítač, sú prerozdelené medzi dobrovoľníkov, čím iniciátori projektov šetria nemalé finančné prostriedky. Prevádzka a administrácia superpočítačov je veľmi nákladná, nehovoriac o tom, že na niektoré druhy výpočtov ich výkon stále nepostačuje. Aj preto sa vedci z kalifornskej univerzity rozhodli vytvoriť univerzálny softvér BOINC (Berkley Open Infrastructure for Network Computing) určený práve pre špecializované distribuované výpočty na projektoch s dobrovoľným charakterom účasti. BOINC je navyše aplikácia s otvoreným kódom, takže sa na jej vylepšovaní môže podieľať prakticky ktokoľvek.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #HTC #superpočítač #Power To Give