Chirurgické implantáty z hodvábu môžu nahradiť kov

Ťažké zlomeniny si niekedy vyžadujú použitie skrutiek na lepšie hojenie zlomenej kosti. Tieto skrutky sa zvyčajne vyrábajú z kovových zliatin, ktoré však majú svoje nedostatky.

06.03.2014 14:00
motýľ, hodváb, listy, larva Foto:
Motýľ priadky morušovej, ktorej larvy produkujú hodváb vhodný aj na výrobu implantátov.
debata

Sú tvrdé a nepoddajné a môžu tlačiť na kosť, zvyšujú riziko infekcie a môžu si vyžiadať ďalší chirurgický zákrok. Nahradiť sa dajú skutkami zo syntetických polymérov, tie sa však ťažko implantujú a tiež môžu vyvolať zápalové reakcie. Teraz vedci navrhujú, aby sa na výrobu chirurgických implantátov používal prírodný hodváb.

Najväčšou výhodou platničiek a skrutiek vyrobených z hodvábu z priadky morušovej je to, že sa po čase v tele rozpadnú, a tak pacient nemusí podstúpiť ďalšiu operáciu na ich odstránenie. „Na rozdiel od kovu je zloženie proteínu hodvábu podobné zloženiu kosti,“ hovorí Samuel Lin, profesor chirurgie na Harvardskej lekárskej škole. „Materiály z hodvábu sú veľmi silné, tvoria stabilné štruktúry a dajú sa ľahko sterilizovať,“ dodal lekár, ktorý spolu s kolegami výsledky bádania zverejnil v žurnále Nature Communications.

Hodváb sa dosiaľ v medicíne využíval napríklad pri šití rán a o možnosti použiť ho aj na výrobu rôznych druhov implantátov začali odborníci rozmýšľať len nedávno. „Hodváb je zaujímavý aj tým, že je ho možné obohatiť o bioaktívne zložky, takže na miesto zlomeniny môže napríklad dopraviť aj antibiotiká a zabrániť tak infekcii,“ pokračuje Lin.

Vedci hodvábne skrutky pokusne vyskúšali na potkanoch. Pri zákroku sa žiadna skrutka nepoškodila a vytrvala na mieste dostatočne dlho na zahojenie zlomeniny. Zároveň ju nepoškodili telesné tekutiny, čo je niekedy problém s kovovými implantátmi. Nakoniec sa hodvábne skutky začali samy rozkladať.

Vedci v hodvábnych implantátoch vidia veľké príležitosti. „Predstavujeme si celú sadu ortopedických pomôcok, ktoré by pomáhali pri uzdravovaní a ktoré by boli založené na tomto – od doštičiek a skrutiek až po hocijakú inú pomôcku, ktorú si dokážete predstaviť na mieste v tele, kde by ste nechceli mať kovové súčiastky. Neprekážajú pri röntgenovaní, nespúšťajú alarmy a nespôsobujú precitlivenosť na chlad,“ povedal pre BBC David Kaplan, ktorý výskum viedol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #motýľ #hodváb #implantáty #chirurgia