Modlivka dostala 3D okuliare

Roboty by sa mohli lepšie orientovať v trojrozmernom prostredí vďaka výskumu zraku modliviek, ktorým nasadili 3D okuliare.

30.04.2014 08:36
modlivka, 3D Foto:
Modlivka s nasadenými 3D okuliarmi, pomocou ktorých chcú vedci zistiť, či vizuálny systém modliviek by bol vhodný na využitie v robotoch.
debata

Modlivky majú zložené oči a sú jediným príslušníkom hmyzej ríše, o ktorom sa vie, že svet vníma trojrozmerne. Vedci z Univerzity v Newcastli im preto vyrobili drobné trojrozmerné okuliare a dúfajú, že vďaka nim lepšie pochopia, ako ich zrak funguje. Následne by tieto poznatky chceli zužitkovať v digitálnych elektronických systémoch.

„Napriek tomu, že modlivky majú drobný mozog, menší než ich oči, sú vynikajúcimi lovcami. Svoju korisť lovia s takmer dokonalou efektivitou. Myslím preto, že sa môžeme naučiť naozaj veľa výskumom toho, ako vnímajú svet okolo seba,“ uviedla vedúca výskumného tímu Jenny Readová.

Výskum sa začal práve nasadením 3D okuliarov. K hlave modlivky ich pripevnili pomocou včelieho vosku. Potom modlivke ukazovali počítačom vygenerované zábery hýbajúcej sa potenciálnej koristi. Takto sa vedci snažia zistiť, či modlivky vidia do hĺbky priestoru podobne ako ľudia alebo opice.

Zrak cicavcov je však príliš komplikovaný na replikovanie v elektronických systémoch a vedci dúfajú, že skúmaním zraku modlivky nájdu jednoduchší spôsob, ako dosiahnuť rovnaký výsledok. Vyrobiť takýto 3D vizuálny systém by bolo podľa nich menej náročné a samotný systém by na svoje fungovanie potreboval menej výpočtovej kapacity a spotreboval by menej elektrickej energie.

„Je to naozaj zaujímavý projekt,“ uviedol jeden z výskumníkov Vivek Nityananda v tlačovej správe univerzity. „Vo vizuálnom systéme je stále čo objavovať. Ak napríklad zistíme, že modlivky spracúvajú 3D zrakové vnemy úplne odlišne ako ľudia, tak by sa nám mohla otvoriť cesta k vytvoreniu oveľa jednoduchších algoritmov pre programovanie 3D vizuálnych systémov pre roboty.“

Na to, že modlivky majú 3D zrak, prišiel v roku 1983 Samuel Rossel. Rossel urobil niekoľko úspešných experimentov s modlivkami pomocou šošoviek, ktoré ich oklamali, že potenciálna korisť je podstatne bližšie, ako naozaj bola. Týmto optickým klamom ich prinútil na útok. Vo svete žije asi 1 600 rôznych druhov modliviek. Na našom území dominuje modlivka zelená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #3D #modlivka