Google plánuje vyslať do vesmíru stovky satelitov

Popri balónoch krúžiacich v stratosfére plánuje Google využiť na šírenie internetu v odľahlých oblastiach aj stovky vlastných satelitov. Na vývoji projektu v hodnote jednej až troch miliárd dolárov pracuje s poprednými odborníkmi.

07.06.2014 07:00
satelity, vesmír, telekomunikácie, internet,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

S plánmi spoločnosti Google o alternatívnom poskytovaní pripojenia k internetu v najodľahlejších oblastiach planéty spolu s krajinami tretieho sveta je už verejnosť dlhšiu dobu oboznámená. Podľa denníka The Wall Street Journal plánuje spoločnosť poskytovať internet nie využitím špeciálnych balónov pohybujúcich sa v stratosfére, ale aj za pomoci vlastných satelitov.

Ilustračné foto (projekt Google Loon) Foto: Google
Google Loon Ilustračné foto (projekt Google Loon)

Internet majú pomôcť šíriť balóny aj lietadlá bez pilota
Nové možnosti poskytovania internetu si Google vyskúšal ešte počas minulého roka na na Novom Zélande v projekte Loon. Špeciálne balóny, pohybujúce sa vo výške približne 25 kilometrov nad zemou, využívajú na napájanie elektroniky, potrebnej k poskytovaniu konektivity, solárne panely. Balóny síce neohrozujú leteckú dopravu, no spoločnosť sa musí vysporiadať s viacerými obmedzeniami ako je napríklad prúdenie vzduchu.

Experimentálny projekt Google Loon

Alternatívu k balónom predstavila aj spoločnosť Facebook, a to v podobe špeciálnych bezpilotných lietadiel, označovaných aj ako drony, ktoré by krúžili v stratosfére v rovnakej výške ako meteorologické balóny. Pre svoj chod by využívali takisto solárnu energiu. Do vývoja bezpilotných lietadiel ako aj samotného konceptu Facebook povolal inžinierov z Národného úradu pre letectvo a vesmír, ako aj odborníkov zo spoločnosti Ascenta, ktorá drží rekord v dolete solárne napájaného lietadla Zephyr.

Balóny v stratosfére by mohli doplniť aj stovky satelitov
Napriek tomu, že Google sa myšlienky na balóny krúžiace v stratosfére nevzdal, hľadá aj alternatívne možnosti poskytovania internetu. Podľa denníka sa spoločnosť s viacerými partnermi usiluje o zostrojenie špeciálnych atmosferických satelitov, ktoré by poskytovali konektivitu obyvateľom menej vyspelých krajín, respektíve oblastí bez prístupu k internetu. Súčasťou projektu má byť až 180 satelitov, ktoré by mali krúžiť okolo Zeme v bližšie nešpecifikovanej výške. Projektu, ktorého rozpočet je odhadovaný na jednu až tri miliardy dolárov, šéfuje Greg Wyler zo spoločnosti O3b Networks, v ktorej vlastní Google menšinový podiel. Bližšie detaily o projekte zatiaľ nie sú známe.

Firmám nejde o dobročinnosť, ale o milióny nových užívateľov
Sprístupniť internet aj obyvateľom krajín tretieho sveta je strategickým krokom, ktorý bude pre najväčšie internetové spoločnosti v budúcnosti nevyhnutný. V žiadnom prípade nemožno hovoriť o dobročinnej aktivite. Tak sociálna sieť Facebook ako aj Google dosiahli vo vyspelých krajinách svoj vrchol a potrebujú expandovať. Preniknutím na nové trhy môžu získať viac ako štyri miliardy nových užívateľov, ktorí k internetu v týchto dňoch stále nemajú prístup. Napriek zdanlivo vysokým investíciám do rozvoja experimentálnych projektov však možno hovoriť o zlomku nákladov, ktoré by spoločnosti museli vynaložiť pri budovaní káblových sietí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #NASA #satelit #stratosféra #Ascenta