Indická firma vyrába topánky, ktoré navigujú nositeľa

Topánky sú  dosť dôvtipný vynález. Chránia nohy pred poveternostnými vplyvmi, bránia im poraniť sa o ostré alebo tvrdé predmety na ceste, alebo šliapnuť do niečoho nepríjemne mazľavého.  Ale technológia nikdy nie je spokojná - a tak aj topánky začínajú byť ešte múdrejšie.

19.08.2014 11:00
debata
Ilustračná fotografia Foto: lechal.com
lechal, tenisky, topánky, boty Ilustračná fotografia

Napríklad indická spoločnosť Lechal vytvorila topánky – a tiež samotné vložky do topánok – schopné spojiť sa s aplikáciou v smartfóne a s mapami internetového vyhľadávača Google. Vďaka tomu pomôžu ľuďom trafiť na miesto, na ktoré mieria. Topánky aj vložky sa s bystrým telefónom spájajú bezdrôtovo cez Bluetooth.

V aplikácii stačí zadať cieľ cesty a vykročiť. Keď treba odbočiť, začne ľavá alebo pravá topánka vibrovať. Ako informoval spravodajský server The Huffington Post, Lechal má zatiaľ v ponuke červené alebo čierne topánky, ako aj vložky, ktoré možno vsunúť do topánok, ktoré už máte. Navigačné topánky a vložky do topánok boli pôvodne navrhnuté ako pomôcka pre nevidiacich, ktorá im uľahčí chôdzu v teréne spoločne s vodiacim psom či so slepeckou palicou. Keď firma začala topánky vyvíjať, čoskoro bolo jasné, že by mohli mať aj ďalšie možnosti využitia. Za každý predaný pár plánuje spoločnosť Lechal dotovať topánky či vložky niektorému nevidiacemu človeku.

Tieto topánky svojmu nositeľovi však nie iba napovedajú, kam má ísť. Slúžia aj ako krokomer a počítadlo spálených kalórií. Topánky sú „prirodzeným rozšírením ľudského tela“, povedal spoluzakladateľ firmy Krispian Lawrence. Topánky si nikdy nezabudnete obuť, na rozdiel od telefónu či peňaženky, ktoré môžu ľahko zostať doma.

Topánky a vložky do topánok majú byť na trhu od tohtoročného septembra, objednávky firma prijíma už teraz. Topánky sú kompatibilné s telefónmi iPhone, Android a Windows a ich cena je okolo 100 dolárov. Nie je to najlacnejšie, ale stále je to menej ako napríklad botasky Air Jordan od spoločnosti Nike.

Môžete sa jednoducho pozrieť na mobilný telefón, ktorý vám poradí, kadiaľ ísť. Kráčať po ulici s očami prilepenými k telefónu však nie je najrozumnejšie. Keď nedávate pozor na svoje okolie, môžete ohroziť seba alebo iných.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #India #navigácia #topánky #tenisky