Francúzi chcú topánky s IQ

Regulovať si pomocou smartfónu teplotu vnútri topánok alebo merať presne na krok vzdialenosť, ktorú ste prešli - to všetko a ešte viac umožnia nové topánky, ktoré skonštruoval jeden vynálezca z Nancy na východe Francúzska. "Môžete stratiť mobil, ale topánky nie!" smeje sa inžinier Karim Oumnia, ktorý sa vývojom inteligentných topánok pomenovaných Digitsole zaoberal dva roky.

29.09.2014 08:45
mesto, ľudia, chôdza, chodník, prechádzka,... Foto:
Od Eiffelovky k La Defense. Koľko je to kilometrov a kilokalórií?
debata

„Chcel som vytvoriť niečo robustnejšie, než je napríklad náramok plniaci podobné funkcie. Tu vám kroky počíta podrážka. S kontrolou aplikácie na smartfóne s využitím technológie Bluetooth,“ hovorí Oumnia, ktorý umiestnil snímače do podpätkov.

Napríklad tí, kto chodia behať, získajú priamo informácie o prekonanej vzdialenosti, o rýchlosti, o svojej pozícii, o nadmorskej výške alebo o spálených kalóriách. Jednoduchým ťuknutím na mobil si budú môcť regulovať teplotu až do 40 stupňov Celzia pomocou termostatu zahrievajúciho podrážku.

„Je to veľmi zložitá technológia, ktorú výrobcovia obuvi nezvládajú,“ vyhlasuje pyšne Oumnia. Jeho podrážky dokážu hriať sedem hodín, tri hodiny sa však cez USB musia nabíjať. Podrážka je vyrobená z polyuretánu, neoprénu a poronu. Je v nej umiestnená elektronická karta vyrobená v Grenobli a odpor je uložený pod chodidlom. „Prispôsobí sa všetkým topánkam,“ sľubuje jej vynálezca.

So svojím tímom dvanástich pracovníkov obchádza Oumnia už niekoľko týždňov podnikateľské kruhy všade vo svete a snaží sa prebudiť v nich záujem o svoj vynález. Podnikateľ, ktorý nechce predať svoju technológiu, ale chce si nad ňou ponechať kontrolu prostredníctvom licencií, predpokladá, že topánky Digitsole budú dostupné začiatkom budúceho roka na internete a na jar prídu do obchodov.

Tí najviac netrpezliví by možno mohli mať novinku už pod stromčekom. Umiestnenie produktu na internet na stránky crowdfunding (získavanie peňazí formou zbierky na projekt) prekonalo očakávania. Počas piatich dní projekt získal 40-tisíc dolárov, zatiaľ čo Oumnia predpokladal, že sa mu takú sumu podarí zohnať za osem týždňov.

„Je to dobré znamenie. Svet sa mení. Topánky aj šaty budú čoraz inteligentnejšie. Experti predpovedajú, že do piatich až desiatich rokov bude takých už desať percent topánok. V tejto chvíli sme jediní na svete, kto taký produkt vyrába, lebo som si dal technológiu patentovať. Máme veľký predstih a nápady, ako si ho udržať,“ hovorí Oumnia. Už premýšľa o tom, že podrážky ešte vybaví snímačmi, ktoré budú merať PH pokožky nôh, alebo systémom GPS.

„Možnosti využitia inteligentnej obuvi sa neobmedzujú na športovcov. Sú tu pre všetkých. Napríklad pre starých ľudí, ktorí necítia dehydratáciu, motorkárov a podobne,“ hovorí Oumnia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Francúzsko #vynálezca #topánky