Pomocou iPhonu bude možné na diaľku ovládať aj automobil

Apple by mohol už čoskoro premeniť svoje iPhony na diaľkové ovládanie od auta. Na diaľku budú môcť auto nie len odomknúť ale aj naštartovať. Firma počíta aj s ďalšími zaujímavými funkciami.

24.10.2014 14:00
Apple, CarPlay, iPhone, auto, smartfón, telefón Foto:
Ilustračné foto
debata

Spoločnosť Apple požiadala o zaregistrovanie patentu, ktorý by umožnil smartfónom iPhone na diaľku odomykať autá kompatibilné s multimediálnym systémom CarPlay. Smartfón by pritom neslúžil len ako náhrada diaľkového ovládania od auta, ale s jeho pomocou by malo byť možné vozidlo aj naštartovať prípadne v ňom aktivovať klimatizáciu a vykurovanie. Podobné funkcie, ktoré sú u mnohých vozidiel dostupné len ako doplnková výbava by Apple mohol posunúť na novú úroveň.

iPhone by mohol poslúžiť ako diaľkový ovládač od vozidla
Patent popisuje aj bezdotykové ovládanie, pri ktorom by sa auto automaticky odomklo, ak by sa majiteľ vozidla so svojim iPhonom priblížil k vozidlu a naopak zamklo ak by sa od vozidla vzdialil. V technickom popise Apple hovorí o vytvorení akéhosi funkčného okruhu v rámci ktorého bude telefón na diaľku komunikovať s vozidlom. Mnohé z diaľkovo ovládaných funkcií, ktoré si zaregistroval ale presahujú jeho súčasné možnosti. V budúcnosti by mohol iPhone napríklad sledovať pohyb užívateľa, analyzovať ho a odhadnúť, v akom časovom intervale sa priblíži k vozidlu pre potreby diaľkového aktivovania klimatizácie.

Na krátku vzdialenosť by iPhone komunikoval s vozidlom prostredníctvom technológie Bluetooth. Prepojený by bol priamo s platformou CarPlay, ktorá spája smartfóny s multimediálnym centrom v automobile. Vďaka CarPlay sa na zabudovanom dotykovom displeji sa zobrazujú vybrané funkcie systému iOS, ako sú mapy, hudba, videá, SMS správy či volania. Informácie sú automaticky prenášané z iPhonu, ktorý je s multimediálnym systémom v aute prepojený pomocou dokovacej stanice. Platforma CarPlay už medzičasom oslovila napríklad švédske Volvo, nemecký Mercedes, francúzsky Peugeot, americký Ford či talianske Ferrari.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #auto #CarPlay #diaľkové ovládanie