Drobné batérie majú byť pre deti bezpečnejšie

Každý rok skončí množstvo detí na pohotovosti po tom, čo zhltnú drobné ploché batérie, ktoré sa používajú v drobnej elektronike, ako sú kalkulačky, alebo aj v niektorých hračkách. Prehltnutie takejto baterky môže mať vážne dôsledky od poškodenia pažeráka a zvyšku tráviacej sústavy a v najhorších prípadoch môžu spôsobiť aj smrť.

04.11.2014 10:00
kalkulačka, pero, spis, čísla, účtovníctvo,... Foto:
Drobné ploché batérie, aké sa používajú napríklad v kalkulačkách, sú pre malé deti veľmi nebezpečné. Po prehltnutí môžu veľmi vážne poškodiť tráviaci trakt.
debata (1)

Vedci preto vymysleli nový spôsob, ako tieto baterky zabaliť do nového špeciálneho materiálu, ktorý má takýmto zraneniam predísť. Pri testoch na zvieratách sa potvrdilo, že drobné baterky so špeciálnym obalom ich tráviaci trakt vôbec nepoškodili.

„Sme naozaj radi, že naše upravené baterky majú potenciál výrazne zvýšiť ich bezpečnosť, ak dôjde k ich prehltnutiu,“ uviedol Robert Langer z Technologického inštitútu v Massachusetts (MIT), ktorý je spoluautorom štúdie zverejnenej v žurnále Proceedings americkej Národnej akadémie vied.

Každý rok sa vyrobí asi päť miliárd „gombíkových“ batérií. Ich výdrž stále stúpa, no tým sa v prípade prehltnutia zároveň stávajú nebezpečnejšími. Preto sú na balení týchto batérií upozornenia o možnom riziku najmä pre malé deti a väčšina krytov na batérie na hračkách sa dá otvoriť len pomocou skrutkovača. Dosiaľ sa však nič neurobilo preto, aby samotné batérie boli bezpečnejšie.

Keď dôjde k prehltnutiu batérie, začne reagovať s vodou a slinami, čím vytvára elektrický prúd a vzniká hydroxid. Ten môže vážne poškodiť tkanivo v pažeráku a vo zvyšku tráviaceho ústrojenstva. K poškodeniu tkaniva dochádza prakticky okamžite a vážne následky sa prejavia v priebehu pár hodín, čo je nebezpečné najmä vtedy, ak si rodič nevšimne, že dieťa batériu prehltlo ako drobný cukrík.

Vedci preto začali rozmýšľať, ako batérie upraviť tak, aby v tráviacom trakte neprodukovali elektrický prúd, no stále normálne fungovali v elektronických prístrojoch. Zaujal ich fakt, že keď sú batérie v prístroji, tak sú vystavené miernemu tlaku. To sa snažili využiť vo svoj prospech. Hľadali preto materiál, ktorý pod tlakom funguje ako vodič elektrického prúdu, no bez neho funguje ako izolant. Ukázalo sa, že túto podmienku perfektne spĺňa kompozit známy pod skratkou QTC. Tento materiál má gumovú konzistenciu a zvyčajne sa vyrába zo silikónu. Bežne sa používa v klávesniciach alebo dotykových obrazovkách.

Všetko, čo človek prehltne, sa však tiež dostane pod tlak známy ako peristaltika, ktorá pomáha posúvať jedlo pažerákom ďalej do tela. Testy však ukázali, že tento tlak je príliš slabý na to, aby stlačil batériu obalenú v QTC tak, aby začala produkovať elektrinu.

Vzhľadom na to, že QTC je relatívne lacný a bežne používaný materiál, vedci veria, že výrobcovia batérií by nemali mať vysoké výdavky s jeho začlenením do výrobného procesu. Ďalším plus QTC je to, že je vodeodolný, vďaka čomu by takéto batérie boli vhodnejšie pre zariadenia používané v exteriéroch. Výskumníci chcú novú technológiu vyskúšať aj na iných typoch batérií vrátane lítiových.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #batérie #tráviaci systém