Bill Gates predstavil technológiu výroby pitnej vody z výkalov

Zakladateľ americkej softvérovej spoločnosti Microsoft Bill Gates ukázal technológiu, ktorá je schopná vyrobiť pitnú vodu z ľudských výkalov. Na svojom blogu zverejnil video celého postupu. Na konci videa potom sám vypije pohár vody, ktorá bola takto vyrobená. Prostredníctvom tejto technológie chce Gates zabezpečiť čistú vodu pre rozvojový svet.

08.01.2015 15:00
Bill Gates Foto: ,
Bill Gates
debata (15)

Gatesov projekt už privítala organizácie WaterAid, podľa ktorej by technológia mohla pomáhať hlavne v mestských oblastiach. Podľa charity totiž približne 748 miliónom ľudí po celom svete chýba čistá pitná voda.

Gates na svojich stránkach napísal, že voda z výrobného komplexu, ktorý dostal názov Omniprocessor, chutí rovnako ako voda z fľaše. Projekt financuje nadácia Billa a Melindy Gatesovcov, uviedol server BBC.

Vývojár systému Peter Janicki poznamenal, že surové výkaly sa najprv varia a počas tohto procesu je vodná para oddelená od pevných látok. Tie sa potom použijú na výrobu elektriny, ktorá by mala stačiť pre pohon celého systému aj pre miestnu komunitu. Oddelená voda potom prechádza cez čistiaci systém, vďaka čomu vznikne pitná tekutina.

Gates upozornil, že na choroby spôsobené nedostatočnou hygienou zomrie ročne okolo 700-tisíc detí. „Ak sa nám podarí vyvinúť bezpečný a cenovo dostupný spôsob, ako sa zbaviť ľudských fekálií, môžeme zabrániť mnohým z týchto úmrtí a pomôcť deťom, aby vyrastali v zdraví.“

Prvý výrobný komplex by mal už do konca tohto roka stáť v Senegale. Gates dúfa, že ďalšie čoskoro dodá do Indie aj iných krajín.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #pitná voda #bill gates #rozvojové krajiny