Firma predáva bezoblačné nebo počas svadby. Za 100-tisíc libier

Nebo bez mrakov za 100-tisíc libier (asi 133-tisíc eur) ponúka jedna britská firma francúzskym svadobčanom. Slnečnú oblohu zabezpečia chemikálie, ktoré zabránia nežiadúcemu dažďu v deň "D", napísal britský denník The Independent.

04.02.2015 11:30
svadba - nevesta - láska Foto:
Slnečnú oblohu zabezpečia chemikálie, ktoré zabránia nežiadúcemu dažďu v deň "D".
debata

Firma nad miestom, kde hrozí dážď, v predstihu rozptýli za pomoci lietadiel jodid strieborný. Kryštáliky tejto látky pôsobia ako kondenzačné jadrá, na ktorých sa vytvárajú kvapky dažďa. Mrak sa vyprší a v deň svadby je obloha jasná.

„Celá akcia trvá dokopy asi tri týždne. Z toho týždeň je na to, aby sa do Francúzska a potom späť dostali meteorológ, lietadlo a pilot. Posádka musí byť na mieste najmenej týždeň pred udalosťou,“ uvádza firma Oliver's Travels. Úspech je vraj zaručený, pokiaľ nedorazí hurikán alebo iný prírodný živel.

Ak sa služba ujme vo Francúzsku, bude ju Oliver's Travels poskytovať časom aj v Británii. Lietadlá spoločnosti však nemôžu lietať kvôli pravidlám leteckej dopravy všade, rozptýlenie mrakov je možné len na niektorých miestach Francúzska.

Likvidácia mrakov začína byť podľa Oliver's Travels bežná, a to najmä tam, kde je potrebný dážď či sneženie. Technológiu často využívajú napríklad v Číne. Rozohnať oblaky sa miestne úrady snažili napríklad pri úvodnom ceremoniáli olympiády v Pekingu v roku 2008, pripomína The Independent.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #svadba #svadobné problémy #svadba vonku #obloha #mraky