Inteligentná batožina bude informovať o svojej polohe. Upozorní ak sa stratí

Spoločnosti Samsung a Samsonite vyvíjajú cestovnú batožinu, ktorá bude vďaka zabudovanému GPS informovať o polohe. Na prepážke sa aj sama odbaví. V budúcnosti by mohla byť aj motorizovaná a byť majiteľovi doslova za pätami.

07.05.2015 07:00
Kufor, práca, profesia, cesta Foto:
Ilustračné foto
debata

Obohatiť spotrebiče či iné predmety denného používania inteligenciou či dokonca šiestym zmyslom je v móde. Inteligentné sú dnes nie len pračky, chladničky či varné kanvice ale aj obojky pre psa, náramky pre seniorov či váhy v pivárni, ktoré sledujú zostávajúci obsah piva v sude. Samsung v spolupráci so známym výrobcom batožiny, Samsonite, údajne pracujú na vývoji špeciálnej cestovnej batožiny, ktorá bude mať takisto prívlastok “inteligentná”. Komunikovať bude so smartfónom alebo tabletom a majiteľa bude informovať o aktuálnej polohe. V budúcnosti by sa mohla dokonca batožina sama odbaviť pri prepážke, no konceptov na ktorých obe spoločnosti pracujú je hneď niekoľko.

Kufor bude spreávdzať a informovať svojho majiteľa počas celej cesty
Kufor bude obsahovať GPS pomocou ktorého zistí aktuálnu polohu a cestovateľa napríklad upozorní, keď ho letecký personál vyloží z batožinového priestoru lietadla, prípadne keď ho naloží na prepravný pás na letisku. V rámci zabezpečenia bude vybavený aj senzormi, ktoré zaznamenajú, ak sa kufor pokúsi niekto otvoriť a informuje o tom majiteľa. Rovnako ho upozorní ak svoj kufor niekde pozabudne, prípadne sa od neho na niekoľko metrov vzdiali.

Ďalším konceptom s ktorým spoločnosti pracujú je akýsi pohyblivý kufor, ktorý za pomoci motorov doslova prenasleduje majiteľa a je mu stále za chrbtom. Podľa šéfa spoločnosti Samsonite, Ramesha Tainwala toto riešenie ale zatiaľ sprevádza viacero komplikácií. Jednou z nich je napríklad základná hmotnosť kufra, ktorá by poľahky presiahla 20 kilogramov, navyše až tretinu úložného priestoru by zaberal motor a batéria.

Kufor sa sám odváži a informuje o cieľovej destinácii personál na letisku
Zatiaľ asi najzaujímavejším a zároveň najreálnejším nápadom je vybaviť kufor čipom, ktorý by dokázal komunikovať priamo s pracovníkmi leteckej spoločnosti pri prepážke a informoval by ich o hmotnosti a cieľovej destinácii. Pasažier by vďaka tomu ušetril niekoľko drahocenných minút strávených čakaním v rade na odbavenie batožiny a takisto by zjednodušil prácu personálu, ktorý by kufor bez mihnutia oka už len vyložil na prepravný pás. Samsonite už vývoji podobného riešenia spolupracuje so spoločnosťami Lufthansa a Emirates.

Záujem o vývoj inteligentnej batožiny už prejavili aj ďalšie firmy
Samsung a Samsonite ale nie sú prvými lastovičkami, ktoré sa usilujú o vytvorenie inteligentnej batožiny. Ešte v minulom roku sa o to pokúsila napríklad spoločnosť Bluesmart Technologies, ktorá s kufrom, ktorý dokáže na diaľku komunikovať s mobilným telefónom, zaujala na serveri Indiegogo. Na nápad sa jej vyzbierali ľudia sumou viac ako dva milióny dolárov. Kufor Bluesmart obsahuje elektronický zámok, váhu, nabíjačku pre elektroniku a navyše sleduje a zaznamenáva aj svoj pohyb. Majiteľa upozorní, ak sa od kufra vzdiali a informuje na akom mieste sa naposledy nachádzal. Ak ho letecká spoločnosť omylom doručí na iné letisko, kufor to vďaka zabudovanému GPS prijímaču zistí a informáciu doručí do spárovaného zariadenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #cestovanie #letisko #kufor #Samsonite #inteligentná batožina #Bluesmart