Švédske letisko má simulátor, ktorý vás pripraví na dovolenkové počasie

Odlietate na dovolenku a neviete na aké klimatické pomery sa máte pripraviť? Na letisku v Štokholme si môžete vyskúšať aktuálne počasie v cieľovej destinácii na vlastnej koži.

29.06.2015 16:45
Climate Portel High Foto:
Na švédskom letisku v Štokholme nainštalovali špeciálny simulátor počasia pre cestujúcich.
debata

Predpoveď počasia v zahraničí síce človeku napovie veľa, no ako bude počasie v skutočnosti na neho vplývať zistí až po tom, čo vystúpi z lietadla. Na hlavnom švédskom letisku Arlanda nainštalovali špeciálne zariadenie, pomocou ktorého si môžu cestujúci na vlastnej koži vyskúšať aké je aktuálne počasie v Dubaji, v Osle či v austrálskom Sydney. Zariadenie pozostáva z troch oddelených miestností, ktoré simulujú aktuálne klimatické pomery vo zvolenom meste či mieste planéty.

Simulátor The Climate Portal na švédskom letisku Arlanda

Simulátor získava aktuálne informácie o počasí v troch vybraných destináciách a následne ich reprodukuje v reálnom čase. Návštevník si tak doslova na vlastnej koži môže vyskúšať napríklad kombináciu vysokej vlhkosti a 40-stupňovej teploty v Dubaji, alebo naopak silný vietor a chlad na východe Kanady. V súčasnosti simulátor dokáže človeka preniesť z dvoch klimatických extrémov aj do rušného New Yorku, kde sa zas ocitne vo vlhkom, hlučnom a silne znečistenom prostredí. Švédske letisko inštalovalo simulátor zatiaľ len na skúšku. Cestovatelia si ho môžu vyskúšať len do konca augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Štokholm #simulátor #Arlanda