Ako ďaleko sme ochotní zájsť, aby sme si dobili mobil?

Nová divadelná hra Hand to God na Broadwayi sa mala už o desať minút začať, hrala predohra, keď sa stalo niečo nezvyčajné. Z hľadiska vyliezol na pódium človek, aby si mohol zapojiť svoj mobilný telefón do, treba povedať nefunkčnej, zásuvky tvoriacej súčasť kulís. Divadelní zriadenci museli zastaviť predohru, odstrániť telefón a nahlas divákom vysvetliť, prečo to nemôžu robiť.

22.07.2015 10:00
mobil, smartfón Foto:
Ilustračné foto.
debata

Znie to ako najhorší príklad faux pas, akého sa človek v divadle môže dopustiť. Ale je to tiež typický príklad dilemy, v akej sa často ocitá nejeden majiteľ mobilného telefónu. Je to takmer každodenný boj o zdroj, keď sa pozrieme na svoj inteligentný telefón, na ktorom bliká posledný zvyšok načerveno blikajúceho prúžku naznačujúceho, že batéria sa čoskoro vybije.

Takto to nikdy nebolo – a možno ani nemalo byť. V starých, dávnych časoch, keď mobilné telefóny boli len na telefonovanie, bolo ľahké udržať ich nabité. Síce mohli veľkosťou pripomínať tehlu, ale naliata dávka energie im vydržala najmenej tri dni.

Dnes však snaha udržať si mobil v energeticky bezpečnej „zelenej zóne“ vedie ich majiteľov k neuveriteľným výkonom. Balansujú na špičkách, aby dosiahli na nezvyčajne vysoko umiestnenú zásuvku na letisku, sedia na zemi na verejných záchodoch alebo si kliesnia cestu pomedzi drôty pod stolom v kaviarni.

Podobné prejavy zúfalstva sú tým častejšie, čím viac z nás používa inteligentné telefóny natlačené aplikáciami, ktoré sú požieračmi energie. „Batérie sú prepracovaným a nedoceneným robotníkom mobilného sveta, pretože sa nevyvíjajú rovnakým tempom ako zvyšok vybavenia vášho mobilného telefónu,“ vysvetľuje spolupracovník BBC zo Silicon Valley Dave Lee.

Výrobcovia sa snažia vyvinúť rýchlejšie nabíjanie batérií – jeden z najnovších modelov Samsungu potrebuje na nabitie len desať minút. Ale batérie vedú často vopred prehratú vojnu, pretože množstvo aplikácií začína batériu vysávať už v okamihu, keď sa telefón zapne.

Zároveň sa výrobcovia snažia nájsť spôsob, ako upraviť softvér, aby energiou viac šetril, dodal Lee. Pri novej verzii mobilného operačného systému iOS spoločnosti Apple bude k dispozícii „nízkoenergetický mód“, ktorý život batérie o niekoľko hodín predĺži – ale značne zníži funkčnosť telefónu.

Okrem samotných mobilných telefónov sa v posledných rokoch rozvíja aj samostatný druh podnikania, ktoré sa stará o ich nabíjanie. Firma Greenlight Planet, ktorá vyrába a predáva solárne lampy, k svojim výrobkom pridala i nabíjaciu zásuvku. Primali ju k tomu mnohé domácnosti vo východnej Afrike, ktoré nemajú elektrinu.

„Ľudia nám hovorili, že mať svetlo napájané solárnou energiou je síce pekné, ale mobilný telefón je pre nich nevyhnutnosť,“ uviedla Radhika Thakkarová, ktorá má v Greenlight Planet na starosti rozvoj globálneho obchodu.

Ako sa užívanie mobilných telefónov v Afrike čoraz viac rozširuje, ľudia ich používajú na mnohé rôzne účely – nielen na telefonovanie. Stávajú sa ich primárnym nástrojom pre bankové transakcie, k pripojeniu on-line aj na získanie informácií potrebných napríklad na predaj pôdy.

Všetky inovácie, ktoré majú umožniť ľuďom udržať telefón dlhšie nabitý, zároveň pomáhajú zmierniť novú úzkostnú poruchu, ktorú odborníci nazvali „nomofóbia“ – strach z odlúčenia od mobilného telefónu. Vedci z Missourskej univerzity dokázali, že tento stav môže značne zvýšiť hladinu stresu a viesť k vážnym psychickým následkom.

To by mohlo vysvetľovať, prečo sú niektorí ľudia ochotní aj vyskočiť na javisko divadla, len aby sa vyhli obávanému nápisu: „Vaša batéria je takmer vybitá.“

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfóny #mobilný telefón #batéria #výdrž batérie