Technológie pomáhajú strážiť domácich miláčikov

Gándhí je milý labrador, ale má sklony utekať. Jeho majiteľka Alienor našla riešenie: obojok s GPS, pomocou ktorého ho môže prostredníctvom mobilnej aplikácie sledovať. Iní sa rozhodli pre webkameru, aby mohli zistiť, kam sa ich pes alebo mačka zatúlali. Nastal čas domácich maznáčikov vybavených informačnými technológiami.

05.08.2015 14:00
pes, vodiaci pes, slepecky pas Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Len čo Gándhí unikne z domu alebo utečie na prechádzke, umožní obojok s GPS zviera lokalizovať na diaľku a zistiť trasu, ktorú ubehol. „Kúpila som tento GPS obojok pred tromi mesiacmi, pretože Gándhí niekoľkokrát skončil až u policajtov. Raz ho dokonca skoro zrazil vlak,“ hovorí Alienor Rollandová, ktorá býva v Celle-Saint-Cloud neďaleko Paríža.

„Keď mi utečie, obojok mi prostredníctvom SMS signalizuje jeho únik v mojom mobile. Aplikácia mi naznačí jeho pozíciu a mne už len ostáva, aby som ho išla hľadať,“ uvádza mladá žena, pre ktorú sú teraz prechádzky oveľa pokojnejšie. Počas dovolenky chce vyznačiť pre svojho psa bezpečnostnú zónu.

Niektoré obojky, ako je MyCompanion, umožňujú aj kontrolovať fyzickú aktivitu psa: koľko toho ubehol a koľko spálil kalórií.

Adrien Ducousset na svojich internetových stránkach Wamiz uvádza množstvo výrobcov techniky tohto typu pre psy a mačky. „Na francúzskom trhu sú zatiaľ dva produkty, GPS a bezpečnostná kamera, ktoré sú aj inde vo svete a najmä v Spojených štátoch. V najbližších mesiacoch či rokoch však dorazia do Francúzska ďalšie novinky, pretože človek je veľmi pripútaný k svojmu zvieraťu, bdie nad jeho blahom a nerád sa od neho vzďaľuje,“ hovorí Ducousset.

Kamery umiestnené v domácnosti sú zase napojené na WiFi a pán tak môže napríklad z práce sledovať, čo pes alebo mačka robia v jeho neprítomnosti. Niektoré modely dokonca umožňujú hovoriť k zvieraťu na diaľku.

Alice Armandová si dala vo svojom parížskom byte nainštalovať kameru D-Link, aby mohla kontrolovať svoju dvanásťročnú mačku Banshee, ktorá má krehké zdravie. „Kamera je ako veľký brat zvierat!“ žartuje mladá žena, ktorá pracuje len desať minút od svojho bydliska.

„V kancelárii kontrolujem Banshee na počítači, najmä keď sú horúčavy. Vidím, či pije, keď je 45 stupňov, či robí dobre svoju potrebu. A keď nie, na diaľku ju vyhreším. Sledujem, či môže dýchať a či nedostala epileptický záchvat. Ak áno, rýchlo utekám domov,“ vysvetľuje Alice Armandová. Veterinárka Céline Moussourová užitočnosť kamery z lekárskeho hľadiska potvrdzuje. „Majiteľ môže napríklad sledovať, koľkokrát idú mačky s obličkovými problémami močiť, a prispôsobiť tomu ich liečbu,“ hovorí.

Kamera môže takisto uzmieriť susedov. „Mali sme prípad klientky, ktorej suka vyla a susedia sa sťažovali. Jej majiteľka ju nafilmovala a zistila, že vyje len vtedy, keď sa susedia hlasno hádajú. Ukázala video susedom a vzťahy sa upokojili,“ uvádza Céline Moussourová.

Tieto vymoženosti sú však dosť drahé. Obojok GPS stojí 150 až 250 eur, treba počítať s mesačným poplatkom vo výške päť až desať eur. Zhruba toľko stojí aj bezpečnostná kamera. V budúcnosti budú mať majitelia k svojim miláčikom ešte bližšie.

„Existuje mnoho veľmi sľubných projektov, ktoré umožnia na diaľku rôzne veci. Napríklad je to laser, ktorý bude možné diaľkovo ovládať kamerou a hrať sa tak na diaľku so zvieratami. Alebo odmeriavače granúl pre psy alebo mačky, keď majiteľ odíde na dovolenku,“ hovorí Moussourová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #GPS #domáce zviera #domáci miláčikovia