Slovák chce svet učiť angličtinu cez mobil

Viete si predstaviť, že sa budete učiť angličtinu s ľuďmi z celého sveta cez telefón či tablet? Čerstvý právnik a príležitostný učiteľ na jazykovej škole Jozef Vlčko vymyslel aplikáciu, ktorá umožní ľuďom precvičovať si cudzí jazyk formou rozhovorov s tými, čo si ju stiahli. Stredné školy ju budú mať tri mesiace zadarmo, ostatní si po prvých piatich epizódach budú musieť platiť.

10.10.2015 09:00
BababuCity founder Foto: ,
Jozef Vlčko predstavuje svoju aplikáciu na učenie angličtiny.
debata (5)

„Nápad vytvoriť aplikáciu vznikol v období, keď som končil vysokú školu. Jeden môj známy robil anglické konverzácie do zahraničia cez Skype. Vtedy som si uvedomil, prečo ešte v 21. storočí ľudia platia drahých lektorov, keď sa chcú učiť angličtinu,“ popisuje začiatky projektu Vlčko.

Rovnako ako väčšina tých, ktorí majú s učením cudzích jazykov skúsenosti, vedel, že keď sa niekto chce skutočne naučiť jazyk, musí ním rozprávať. Na tomto základe vznikla aplikácia s fiktívnym mestečkom Bababucity, v ktorom sa odohráva séria príbehov, pričom v hlavných rolách vystupujú jej používatelia z celého sveta.

Na začiatku musí používateľ prejsť zaraďovacím testom, aby sa nestalo, že mu náhodný výber priradí na rozhovor niekoho s oveľa lepšou angličtinou. Podľa toho, do akého levelu je zaradený, prechádza jednotlivými epizódami. Tých je zatiaľ 120 a sú rozdelené medzi štyri úrovne od začiatočníka až po pokročilého. V každej z nich sú dva až tri rozhovory, používatelia v nich vystupujú v úlohách podľa vopred daného popisu situácie, akéhosi scenára.

„Priamo do aplikácie sme dali možnosť si vybrať, či chce používateľ komunikovať s reálnym ďalším používateľom alebo si chce cvičiť konverzáciu s automatom. Takže ľudia si môžu vypočuť aj správnu výslovnosť. Ak sa niekto zasekne, stačí stlačiť tlačidlo s "nápoveďou“, kde sa mu zobrazí ideálna veta," opisuje Vlčko.

Jeho zámerom je dosiahnuť využívanie aplikácie na celom svete a rozšíriť ju o ďalšie jazyky. Vďaka tomu by pribúdali stále ďalší partneri na rozhovor z rôznych kútov sveta. Konverzácie však majú zostať anonymné, preto sa zhovárajúci nebudú vidieť. S kým sa majiteľ aplikácie porozpráva, určí náhodný výber.

Aplikácia uľahčí učenie sa cudzieho jazyka

Pri klasickom učení má komunikácia niekoľko prekážok. Ľudia sa hanbia, nevedia, čo majú povedať, alebo vôbec sa nemajú s kým rozprávať. Nová aplikácia má tieto problémy odstrániť. Okrem toho v mobile môžu mať ľudia aplikáciu stále poruke.

Pred spustením ju testovali stredoškoláci. „V školách sa zameriavame skôr na písanú formu a gramatiku. Žiaci majú možnosť aj rozprávať, ale nie každý to využíva. Závisí to aj od toho, akí sú osobnostne a či im neprekáža hovoriť pred celou triedou. V tejto aplikácii len rozprávajú a čím viacej budú hovoriť, tým väčšiu prax nadobudnú,“ vysvetľuje Zuzana Barančoková, učiteľka angličtiny na Spojenej škole Novohradská v Bratislave, kde aplikáciu tiež vyskúšali.

Nová metóda má zlepšovať angličtinu bez hraníc. „Dali sme do toho veľa psychológie, tak, aby bola aplikácia veľmi jednoduchá, aby bola vekovo a kultúrne neutrálna. Dôležité je, aby ľudia mohli rozprávať a vytvárať vety sami,“ dodal autor aplikácie.

Ak sa niekomu nepozdáva partner alebo mu nerozumie, môže ho vypnúť pomocou jediného tlačidla. Okrem pomôcky mu pomáha aj slovník či zhrnutie slovíčok v každej epizóde.

Na skúšku ponúka tvorca aplikácie prvých päť epizód zadarmo. Ak sa niekomu zapáči a bude ju chcieť používať ďalej, mesačne ho bude stáť 9,99 eura. Individuálna hodina angličtiny s lektorom stojí podľa regiónu od 10 do 20 eur. Stredné školy budú mať prvých 120 epizód tri mesiace zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #aplikácia #cudzie jazyky #AppkyzVATky