Nová technológia umožní zariadeniam fungovať nepretržite niekoľko rokov

Ericsson, AT&T a výrobca čipov Altair vyvinuli technológiu, ktorá umožní jednoduchým zariadeniam fungovať s jednou batériou počas celej ich životnosti, a to až desať rokov.

27.11.2015 10:05
batérie, mobil, nabíjačka, smartfón, nabíjanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Pre mnohé miniatúrne zariadenia pripojené na internet je dlhá životnosť batérií dôležitejšia než kdekoľvek inde. Zatiaľ čo u inteligentných hodiniek si už užívatelia medzičasom zvykli na každodenné nabíjanie, u niektorých iných zariadení podobné frekventované nabíjanie možné nie je. S energiou preto musia hospodáriť oveľa efektívnejšie. Spoločnosť Ericsson v týchto dňoch informovala o novej funkcionalite LTE Power Saving Mode, ktorú vyvinula spolu s firmami AT&T a výrobcom čipov Altair.

S jednou batériou možno fungovať počas celej životnosti zariadenia

Technológia je určená pre zariadenia pripojené v rámci internetu vecí (z angl. Internet of Things) a dokáže predĺžiť životnosť ich batérií v niektorých prípadoch až na desať rokov. Znamená to, že batéria má prakticky rovnakú životnosť ako samotné zariadenie. Dlhá životnosť batérie je dôležitá pre veľké množstvo zariadení, ktoré sú umiestnené v odľahlých a ťažko prístupných lokalitách.

Ericsson upresňuje, že v podstate ide o aplikáciu, ktorá zariadeniam umožňuje prechod do režimu hlbokého spánku a to na niekoľko hodín, dní či dokonca týždňov. Aplikácia zariadenia opätovne prebudí do bežného režimu až v čase, keď je to potrebné. “Pre zariadenia, ktoré potrebujú len občasný kontakt so sieťou je to veľmi efektívna a energeticky úsporná funkcia. Aplikácia je schopná spolupracovať s GSM aj LTE štandardmi mobilných sietí,” vysvetľuje Ericsson.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ericsson #internet vecí #IoT #AT&T #Altair