Čína ako prvá na svete vypustila kvantový satelit

Čína ako prvá na svete vypustila kvantový satelit, ktorý má pomôcť zabezpečiť komunikáciu bezpečnú pred hackermi a odpočúvaním. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na čínske štátne médiá. Ide o ďalší prielom v ambicióznom čínskom vesmírnom programe.

16.08.2016 15:26
China Satellite Foto: ,
Kvantová komunikácia má podľa čínskych expertov obrovský potenciál v obrannej sfére pre bezpečný prenos citlivých správ.
debata (44)

Nový satelit vypustili v utorok v ranných hodinách z vesmírneho strediska Ťiou-čchüan, ktoré sa nachádza v púšti Gobi v odľahlej severozápadnej provincii Kan-su. Družicu pomenovli Mo-c' na počesť čínskeho filozofa z 5. storočia pred našim letopočtom.

Podľa čínskych expertov má kvantová komunikácia obrovský potenciál v obrannej sfére pre bezpečný prenos citlivých správ.

Kvantové kryptografické kanály neslúžia priamo na prenos tajných informácií, ale na výrobu a zároveň distribúciu náhodného kľúča, ktorý slúži na dešifrovanie. Na to sa využívajú kvantovo previazané svetelné častice – fotóny. Previazanie funguje takým spôsobom, že ak vykonáme akciu alebo zmeriame stav jednej častice, okamžite (bez ohľadu na vzdialenosť) sa zmena prejaví na druhej častici.

„Satelit by počas svojej dvojročnej misie mal položiť základy pre bezpečnú komunikáciu prenosom kvantového kľúča z vesmíru na Zem,“ uviedla oficiálna tlačová agentúra Nová Čína.

Akýkoľvek pokus útočníka o odhalenie kľúča prenášaného pomocou kvantovo previazaných fotónov zmení stav systému. Kvantová kryptografia tak umožňuje spoľahlivú detekciu odpočúvania.

„Kvantová komunikácia sa môže pochváliť mimoriadne vysokou bezpečnosťou, pretože kvantový fotón je nedeliteľný a nemožno ho okopírovať. Je preto nemožné informácie prenášané týmto spôsobom odpočúvať, zachytiť či prelomiť,“ dodala Nová Čína.

Vypustená družica má podľa agentúry Nová Čína testovať bezpečnú komunikáciu medzi Pekingom a 2 500 kilometrov vzdialeným Urumči, ktoré je hlavným mestom nepokojnej Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.

Agentúra AFP uviedla, že na využívaní tejto novej technológie pracujú aj Spojené štáty, Japonsko a ďalšie krajiny. Čína „očakáva vytvorenie celosvetovej siete kvantovej komunikácie do roku 2030“, vyhlásil Pchan Ťien-wej, jeden z expertov, ktorí sa na vypustení nového satelitu podieľali.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #kvantový satelit