Pri kontrole na letisku už nebude potrebné vyberať tekutiny z batožiny

Na letiskách testujú nový systém skenovania príručnej batožiny. Namiesto röntgenu používajú oveľa citlivejšiu a presnejšiu počítačovú tomografiu. Pasažieri tak už nebudú musieť z batožiny vyberať tekutiny.

27.11.2016 07:00
kufor, klobúk, cestovanie, dovolenka, batožina,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Mnohí z cestujúcich, ktorí pravidelne využívajú leteckú dopravu, si už zrejme zvykli na často zdĺhavé kontroly príručnej batožiny na letiskách. Pri povinnej kontrole je z príručnej batožiny potrebné vybrať nie len notebook a tablet, ale aj všetky tekutiny, ktoré musia byť v obale s objemom do 100 mililitrov umiestnené do priehľadných plastových vrecúšok s maximálnym objemom jeden liter. Tomu by mohol byť onedlho koniec vďaka výrobcom Smith Detection a L-3 Communications, ktorí vyvinuli a v súčasnosti už aj testujú nový skener batožiny.

Skenovanie síce nie je rýchlejšie, no je presnejšie

Skener namiesto röntgenu využíva oveľa citlivejší a presnejší počítačový tomograf. Pre pasažierov to má hneď niekoľko výhod. Na kontrolu batožiny nebudú musieť dlho čakať a vykladať veci do niekoľkých prepraviek. Pri skenovaní tiež postačí zhotoviť menšie množstvo snímok, aj keď skenovanie pomocou tomografu je o čosi pomalšie. L3 Communications v súčasnosti nové zariadenia testuje už na dvoch letiskách, v Amsterdame a v juhoafrickom Johannesburgu.

Ako uviedla agentúra Reuters, s odvolaním sa na vyjadrenia hovorkyne amsterdamského letiska Schiphol, letisko je s výsledkami testovania zatiaľ spokojné. Cestujúci síce naďalej musia tekutiny umiestňovať do plastových vrecúšok, no nemusia ich už vyberať z príručnej batožiny. “Výsledkom je menšie množstvo opakovaných kontrol batožiny,” uviedla hovorkyňa. Letisko Schiphol plánuje nové skenery používať na všetkých kontrolných stanovištiach od budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #ČT #letisková kontrola #Schiphol #RTG