Ikea už predáva aj LED žiarovky na diaľkové ovládanie

Inteligentné žiarovky možno ovládať mobilom alebo ovládačom v tvare puku. Cena začína na 19 eurách. Dostupné budú aj na Slovensku.

31.03.2017 07:00
Ikea, inteligentná žiarovka, Trådfri Foto:
Ikea predstavila inteligentné žiarovky Trådfri. Sú lacné a jednoduché na obsluhu.
debata (7)

Mnohí inteligentnými spotrebičmi stále pohŕdajú. Niet divu. Zväčša sú drahé, ich ovládanie je komplikované a bezpečnosť diskutabilná, obzvlášť ak sú pripojené na internet. Na Slovensku sa pokúša prelomiť ľady Slovak Telekom, ktorý v januári začal ponúkať inteligentné spotrebiče ako službu. Za mesačný poplatok si môže záujemca prenajať žiarovky, požiarny hlásič, kameru či detektor pohybu, ktorý ovláda cez aplikáciu v mobile. Spotrebiče samotné pritom stoja niekoľko desiatok až stoviek eur, čo je podľa Telekomu jedna z najväčších prekážok, ktorá bráni ich masovému rozšíreniu.

Diaľkovo ovládané žiarovky z Ikey sú najmä lacné

Ikea sa rozhodla využiť dieru na trhu a uviedla na trh inteligentné žiarovky Trådfri, ktoré nie sú ani drahé, ani náročné na obsluhu. Ovládať ich možno cez diaľkový ovládač alebo mobilnú aplikáciu.

Inteligentné žiarovky Ikea Trådfri. Foto: Ikea
Ikea, inteligentná žiarovka, Trådfri Inteligentné žiarovky Ikea Trådfri.

Podľa servera The Verge je najzaujímavejšou súčasťou zostavy fyzický diaľkový ovládač v tvare puku, ktorého otáčaním je možné meniť osvetlenie a rozsvietenú pracovňu premeniť na oddychový kútik s prítmím. Ovládací puk funguje aj nezávisle na celom systéme, čo znamená, že žiarovka nemusí byť ani pripojená na internet.

V Európe už od apríla

Všetky žiarovky sa alternatívne pripájajú k základňovej stanici, ktorá je zas pripojená na internet. Cena za základnú zostavu, ktorej súčasťou je stanica, diaľkový ovládač a dve žiarovky je 79 eur. Samostatná žiarovka s jednoduchým ovládačom stojí 19 eur. V Európe začne Ikea LED žiarovky predávať na prelome marca a apríla v rôznych variantoch. Líšia sa päticou ale aj teplotou farieb. Životnosť žiaroviek je odhadovaná na 25-tisíc hodín.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #Ikea #inteligentné spotrebiče #inteligentné osvetlenie