V Nemecku úspešne otestovali lietajúci taxík

Lietajúci taxík zatiaľ odvezie len dvoch pasažierov, no náklady na jeho prevádzku by nemali byť vyššie ako u elektromobilu. Nemecký startup má však viacerých konkurentov s rovnakými ambíciami.

24.04.2017 07:30
lilium, lietajúce auto, dron Foto:
Startup Lilium úspešne otestoval hybridný dron na prepravu ľudí.
debata (3)

Zatiaľ čo v Dubaji sa chystajú na prepravu ľudí pomocou autonómnych dronov, v Nemecku už stihli vyskúšať lietajúce taxíky. Startup Lilium so sídlom v Mníchove vyvinul a úspešne otestoval prototyp lietajúceho vozidla, ktorý funguje na princípe dronu. Takýto dron je kombináciou lietadla a helikoptéry s vertikálnym vzletom a pristávaním a plochou dráhou letu.

Hybridný dron s kolmým vzletom a plochou dráhou... Foto: Lilium
lilium, lietajúce auto, dron Hybridný dron s kolmým vzletom a plochou dráhou letu.

Dojazd 300 kilometrov a 300 kilometrová rýchlosť

Lilium stihol úspešne otestovať prototyp dronu, ktorý dokáže prepraviť pilota a jedného pasažiera. V budúcnosti však firma počíta s prepravou až piatich ľudí spôsobom, ktorý jej zakladatelia označujú ako mestské taxi. Drony by mohli byť využité aj v rámci zdieľanej jazdy, na podobnom princípe, na akom funguje Uber. Dojazd nového hybridu je až 300 kilometrov na nabitie a jeho spotreba je údajne porovnateľná s bežným elektromobilom. Ľudí môže prepravovať rýchlosťou do 300 kilometrov za hodinu.

Startup Lilium bol založený v roku 2014 štyrmi absolventmi Technickej univerzity v Mníchove. V roku 2016 firma získala investície v celkovej výške 10,6 milióna eur. Jedným z investorov je aj spoluzakladateľ Skype, Niklas Zennstrom.

Použitie dronov na prepravu ľudí má háčik

Agentúra Reuters pripomína, že o hromadnú prepravu ľudí vo vzduchu majú záujem aj ďalšie veľké firmy, na ktorých čele je napríklad francúzsky Airbus. Jeden z najväčších výrobcov dopravných lietadiel plánuje už v druhej polovici tohto roka takisto predstaviť autonómne lietajúce vozidlo, ktoré by mohlo byť podobné slovenskému hybridnému AeroMobilu.

to, že sú testy dronov úspešné, ale v praxi nič neznamená. Minimálne nie na veľmi regulovaných trhoch, ako je napríklad aj ten európsky. „Presvedčiť regulátorov a verejnosť, že takéto produkty sú bezpečné môže byť problém. Vlády stále nevytvorili jednotné pravidlá pre drony a autonómne vozidlá,“ píše Reuters.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Aeromobil #dron #lietajúci taxík #preprava ľudí