Vedci prišli na to, ako rozpoznať pravý kaviár

Rozpoznať pravú a drahú pochúťku, akou je kaviár, od obyčajnej náhrady pomôže metóda vyvinutá českými a japonskými vedcami. Identifikovali totiž špecifické znaky v genóme vyzy veľkej známej tiež pod ruským menom beluga, ktorá produkuje najhodnotnejší kaviár. Metóda by mala pomôcť nielen tým, ktorí kaviár radi jedia, ale aj populáciám jeseterov. Patria totiž medzi najviac ohrozené živočíchy na zemi. O objave českých vedcov informovala za Fakultu rybárstva a ochrany vôd Juhočeskej univerzity Klára Pirochová.

06.06.2017 14:00
kaviár Foto: ,
Pravosť kaviáru je po novom možné rozoznať pomerne jednoduchou a overenou vedeckou metódou. (Ilustračné foto)
debata

Kaviár je najdrahším živočíšnym produktom, často sa však stáva predmetom podvodov, keď je kaviár z iných druhov jeseterov či ich hybridov vydávaný za najhodnotnejší kaviár, ktorý pochádza z vyzy veľkej. Až doteraz neexistoval jednoduchý spôsob, ktorý by originál od náhrady spoľahlivo odlíšil. Spoločný výskum vedcov z fakulty rybárstva a ochrany vôd vo Vodňanoch a Fakulty rybárskych vied Univerzity Hokkaidó v Hakodate priniesol metódu, ktorá to umožňuje.

Jesetery sa kvôli svojmu ohrozeniu v prírode chovajú umelo. Umelé chovy boli pôvodne zamerané na návrat týchto rýb do prírody, v poslednom čase sa však čoraz viac venujú produkcii kaviáru. „Kaviár je okrem čistých druhov jeseterov produkovaný aj z ich hybridov, medzi ktorými je najpoužívanejší Bester. Na rozpoznanie menej hodnotného kaviáru z hybridov od pravého kaviáru je potrebná analýza DNA a druhová identifikácia, ktorá vyžaduje molekulárnej metódy,“ hovorí Miloš Havelka, ktorý sa zaoberá výskumom jeseterovitých rýb na spomínanej fakulte Juhočeskej univerzity. Do ikier sa pridáva soľ a prípadne aj konzervačné látky, pričom práve od týchto pridaných prísad sa odvíja cena. Čím je ich menej, tým je pochopiteľne cena vyššia.

„Identifikoval som špecifické znaky v genóme vyzy veľkej a jesetera malého, na základe ktorých som následne vytvoril jednoduchú metódu umožňujúcu rozpoznanie jedincov vyzy veľkej, jesetera malého a Bester. Metóda spoľahlivo funguje aj pre určenie druhového pôvodu kaviáru a na analýzu stačí jedna jediná ikra,“ dodal Havelka, ktorý na vývoji novej metódy pracoval počas pobytu na Univerzite Hokkaidó v Japonsku.

Nová metóda by mala prispieť k lepšej a spoľahlivejšej kontrole a regulácii medzinárodného obchodu s kaviárom a tiež na ochranu a navrátenie jeseterovitých rýb do voľnej prírody. Keďže je nová metóda veľmi jednoduchá a nevyžaduje drahé prístrojové vybavenie, môže byť ľahko použiteľná naprieč laboratóriami aj v menej rozvinutých krajinách, doplnila Pirochová.

debata chyba
Viac na túto tému: #kaviár #vyza veľká #ohrozené živočíchy