Kaviár je najdrahším živočíšnym produktom, často sa však stáva predmetom podvodov, keď je kaviár z iných druhov jeseterov či ich hybridov vydávaný za najhodnotnejší kaviár, ktorý pochádza z vyzy veľkej. Až doteraz neexistoval jednoduchý spôsob, ktorý by originál od náhrady spoľahlivo odlíšil. Spoločný výskum vedcov z fakulty rybárstva a ochrany vôd vo Vodňanoch a Fakulty rybárskych vied Univerzity Hokkaidó v Hakodate priniesol metódu, ktorá to umožňuje.
Jesetery sa kvôli svojmu ohrozeniu v prírode chovajú umelo. Umelé chovy boli pôvodne zamerané na návrat týchto rýb do prírody, v poslednom čase sa však čoraz viac venujú produkcii kaviáru. „Kaviár je okrem čistých druhov jeseterov produkovaný aj z ich hybridov, medzi ktorými je najpoužívanejší Bester. Na rozpoznanie menej hodnotného kaviáru z hybridov od pravého kaviáru je potrebná analýza DNA a druhová identifikácia, ktorá vyžaduje molekulárnej metódy,“ hovorí Miloš Havelka, ktorý sa zaoberá výskumom jeseterovitých rýb na spomínanej fakulte Juhočeskej univerzity. Do ikier sa pridáva soľ a prípadne aj konzervačné látky, pričom práve od týchto pridaných prísad sa odvíja cena. Čím je ich menej, tým je pochopiteľne cena vyššia.
„Identifikoval som špecifické znaky v genóme vyzy veľkej a jesetera malého, na základe ktorých som následne vytvoril jednoduchú metódu umožňujúcu rozpoznanie jedincov vyzy veľkej, jesetera malého a Bester. Metóda spoľahlivo funguje aj pre určenie druhového pôvodu kaviáru a na analýzu stačí jedna jediná ikra,“ dodal Havelka, ktorý na vývoji novej metódy pracoval počas pobytu na Univerzite Hokkaidó v Japonsku.
Nová metóda by mala prispieť k lepšej a spoľahlivejšej kontrole a regulácii medzinárodného obchodu s kaviárom a tiež na ochranu a navrátenie jeseterovitých rýb do voľnej prírody. Keďže je nová metóda veľmi jednoduchá a nevyžaduje drahé prístrojové vybavenie, môže byť ľahko použiteľná naprieč laboratóriami aj v menej rozvinutých krajinách, doplnila Pirochová.