Česi vyvinuli algoritmus, ktorý zostrí nekvalitné a rozmazané fotky

Česi naučili umelú inteligenciu rozpoznávať objekty na nekvalitných a rozmazaných fotkách. Dokáže rozlúštiť aj nečitateľné poznávacie značky na vozidlách.

26.07.2017 12:30
VUT Foto:
Výskumníci z brnenského VUT vyvinuli algoritmus na rekonštrukciu rozmazaných fotiek.
debata (4)

Tímu českých výskumníkov z brnenského Vysokého učenia technického sa podarilo vyvinúť pokročilý systém rozpoznávania objektov a textu na rozmazaných fotografiách. Využili pri tom takzvané konvolučné neurónové siete, ktoré sú v súčasnosti integrálnou súčasťou umelej inteligencie.

Vedci si dali za cieľ naučiť umelú inteligenciu dešifrovať objekty na rozmazaných fotkách. Trvalo im to dva roky, počas ktorých musel ich algoritmus analyzovať niekoľko stotisíc fotografií. Fotografie sa vždy nachádzali v dvoch pároch – jeden v dobrej kvalite a druhý umelo rozmazaný. „Konvolučné siete sa dokážu z takýchto príkladov naučiť nekvalitné obrázky meniť tak, aby sa čo najviac podobali kvalitnému originálu,“ upresňuje Michal Hradiš z Ústavu počítačovej grafiky a multimédií. Keď majú siete k dispozícii dostatočné množstvo vzoriek na trénovanie, dokážu sa časom naučiť opravovať aj reálne fotky, s ktorými predtým ešte do kontaktu neprišli.

Technológia môže nájsť uplatnenie aj v mobiloch a u polície

Metóda dešifrovania nekvalitných fotiek vraj môže byť užitočná pri fotení textových dokumentov mobilom. Aj nečitateľné fotografie vraj dokáže zmeniť na snímky, ktoré sa kvalitou približujú stolovým skenerom. Takéto dokumenty sú nie len ostrejšie a čitateľnejšie, ale pomôžu aj softvéru na automatické rozpoznávanie textu, ktorý dokáže napríklad fotky knihy premeniť na klasický textový dokument.

Zaujímavé môže byť aj využitie algoritmu políciou, ktorá bude môcť s vysokou presnosťou identifikovať poznávacie značky na autách pri ich zameraní na diaľnici. Prvé experimenty s identifikáciou ŠPZ áut zo snímok z diaľničných kamier boli podľa Hradiša úspešné. Metóda sa zatiaľ v tejto oblasti nevyužíva, ale v budúcnosti by mohla nájsť uplatnenie napríklad v bezpečnostných zložkách.

Systém dokáže rozlúštiť aj inak nečitateľné... Foto: VUT
VUT Systém dokáže rozlúštiť aj inak nečitateľné poznávacie značky na autách.

Pomôže pri úprave skenov starých novín a časopisov

Na margo budúcnosti projektu, Hradiš uviedol, že škola už pripravuje projekt dokonalejšej digitalizácie textov z Moravskej zemskej knižnice v Brne. „Moravská zemská knižnica má digitálny archív, kde sprístupňuje niektoré staré dokumenty, napríklad staré noviny. Niektoré skeny sú síce čitateľné, ale veľmi zle. A práve na nich robíme prvé pokusy s konvolučnými neurónovými sieťami,“ píše Hradiš na stránke zVUT. Najväčšou výzvou bude doplnenie chýbajúceho textu z útržkov alebo nekompletných výtlačkov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #algoritmus #neurónové siete #VUT