Umelá inteligencia ako hrozba pre ľudstvo? Vedci varujú pred katastrofou

Vývoj umelej inteligencie sa podľa expertov blíži k bodu, kedy už nemusí byť pre ľudí len prospešná. Vedci vyzývajú Organizáciu Spojených národov aby zakročila a zabránila jej použitiu pri vývoji zbraní.

21.08.2017 08:45
umelá inteligencia, AI, stroj, superpočítač, robot Foto:
Ilustračné foto
debata (31)

Umelá inteligencia je jedným z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich odvetví v celom IT priemysle. Väčšina firiem ju považuje za nevyhnutnú súčasť ďalšieho rozvoja svojich produktov a služieb. Počítačové systémy sú vďaka nej chytrejšie, dokážu predvídať udalosti a zaobídu sa aj bez zásahu človeka. Kľúčom k úspechu je spôsob, akým umelá inteligencia dokáže vyhodnotiť a spracovať údaje, ktoré jej poskytne človek. Z nich sa takisto učí a zdokonaľuje. Čím viac dát má k dispozícii, tým je dokonalejšia a výstupy presnejšie. Problémom je, že výsledok strojového učenia je málokedy stopercentne predvídateľný.

Otvorenú Pandorinu skrinku už nebude možné zatvoriť

Až 116 expertov na robotiku preto v spoločnom stanovisku apeluje na Organizáciu Spojených národov, aby zakročila a zabránila tomu, aby sa vývoj umelej inteligencie vymkol spod kontroly. Výsledkom totiž môžu byť „vražedné stroje“. V otvorenom liste, pod ktorý sa podpísal aj Elon Musk, vedci varujú pred „treťou revolúciou v metódach boja“. Plne autonómna technológia je podľa vedcov Pandorinou skrinkou, najmä ak bude použitá v zbrojnom priemysle a pri výrobe zbraní. Informoval o tom server BBC.

Robot-zabijak tak nemusí byť len fikciou, aj keď od humanoidov zo sci-fi filmov môže mať na míle ďaleko. Stačí, ak umelá inteligencia bude súčasťou komplexných systémov obsluhujúcich zbrojný arzenál. „Akonáhle bude vyvinutá, umožní bojovať v oveľa väčšom rozsahu a rýchlosťou, ktorú si ľudia nedokážu ani len predstaviť. Môže sa stať zbraňou teroristov a zbraňou, ktorú využijú despoti a teroristi proti nevinným ľuďom,“ píšu vedci a dodávajú, že raz otvorenú Pandorinu skrinku už nebude možné jednoducho uzavrieť a odvrátiť ďalší vývoj.

Umelá inteligencia na čiernej listine?

Čo chcú experti otvoreným dopisom docieliť? Organizácia Spojených národov by mala podľa nich vytvoriť zoznam zbraní, ktorých použitie bude medzinárodnou komunitou zakázané, podobne ako je to pri chemických zbraniach. Komisia, ktorá sa otázkou autonómnych zbraní zaoberá by sa mala zísť v novembri tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #umelá inteligencia #strojové učenie