Drony už odmerajú aj pulz a frekvenciu dýchania z niekoľkých metrov

Ako budú vyzerať drony zachraňujúce ľudské životy? Z niekoľkometrovej výšky odhalia a odmerajú pulz človeka aj frekvenciu dýchania.

28.09.2017 17:32
Xiaomi, dron, Mi Drone Foto:
Ilustračné foto (na obrázku dron Xiaomi)
debata

Niekto môže mať dojem, že drony už nie sú žiadna novinka. Novinka možno nie, no celý odbor je stále v plienkach. Mnoho ľudí ani len netuší, aký potenciál drony skrývajú a čo dokážu o päť či desať rokov. Vedci z Juhoaustrálskej univerzity sa pochválili výsledkami svojho najnovšieho výskumu, v rámci ktorého naučili drony na diaľku merať pulz a sledovať dýchanie človeka.

Dron pomocou kamery s vysokým rozlíšením zachytáva najjemnejšie pohyby na ľudskej tvári a krku, ktoré následne za pomocou algoritmu analyzuje a vyhodnocuje. Algoritmus dokáže analýzou mikropohybov veľmi presne vypočítať pulz a frekvenciu dýchania, a to až zo vzdialenosti niekoľkých metrov. Vedci počas testovania dokázali presne detegovať pulz a dýchanie približne z trojmetrovej výš­ky.

Drony pomôžu pri záchrane ľudí v ťažko dostupnom teréne

Technológia je podľa odborníkov veľmi všestranná a využívaná môže byť pri mierových misiách vo vojnami postihnutých oblastiach, ale aj pri prírodných katastrofách a záchrane ľudí v ťažko dostupnom teréne. “Niektoré oblasti sú pre ľudí neprístupné a dron je najbezpečnejším riešením,” uviedol pre BBC garant projektu profesor Javaan Chahl. Technológia môže byť využitá aj za určitých okolností, kedy štandardné meranie životných funkcií nie je možné alebo je riskantné – napríklad u ľudí zakliesnených vo vraku auta po autonehode.

Vedci hovoria najmä o pozitívnych aspektoch využitia technológie. Nespomínajú ale aj jej možné využitie v zbrojnom priemysle, pri vývoji zbraní. Už dnes niektoré špeciálne jednotky dokážu na drony nasadiť strelné zbrane a využívať ich tak priamo v boji. Ak drony v spojení s umelou inteligenciou dokážu sami odhaliť ukrytého nepriateľa, môžu sa stať obávanou zbraňou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pulz #umelá inteligencia #dron #prírodná katastrofa #životné funkcie