Umelá inteligencia už pomáha odhaliť aj rakovinu prsníka

Umelá inteligencia pomohla americkým vedcom odhaliť, či sa tumor odobratý z prsníka môže zmeniť na zhubný nádor. Progresiu odhalil s 97 percentnou úspešnosťou.

22.10.2017 13:45
prsia, prsník, rakovina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Umelá inteligencia v posledných rokoch demonštruje svoj potenciál. Strojové učenie na jednej strane vyvoláva rešpekt a obdiv, na strane druhej ľudí desí. Niet divu, že experti upozorňujú na individualitu umelej inteligencie, ktorá sa od určitého momentu vyvíja sama podľa seba, podobne ako ľudský mozog. Výstupy sú len málokedy predvídateľné a záleží tak len na akom stupni rozvoja sa umelá inteligencia nachádza.

Umelá inteligencia už spája chute a vytvára netradičné recepty

V spoločnosti IBM napríklad umelú inteligenciu použili na vytvorenie špeciálnych receptov, v ktorých sú netypicky kombinované rôzne ingrediencie s cieľom vytvoriť unikátne a chuťovo vyvážené jedlo. Záujemcovia si môžu na Amazone zakúpiť knihu s názvom “Kognitívne varenie so šéfom Watsonom”. So strojovým učením sa dnes môže stretnúť ktokoľvek, a to aj pri menej špecifických úlohách, ako je už spomínané varenie. Pomocou strojového učenia sú vo vašej poštovej schránke triedené e-maily a nevyžiadaná pošta, sociálnej sieti zas pomáha zoraďovať príspevky do rôznych kategórií.

Strojové učenie pomôže pri diagnostike rakoviny prsníka

Vedci pre umelú inteligenciu hľadajú aj ďalšie, oveľa užitočnejšie uplatnenie. Americkí výskumníci z inštitútu MIT ju využili na odhalenie vysoko rizikových tumorov v prsníku, ktoré sa môžu časom premeniť na zhubný nádor. Počítač dokázal odhaliť zhubné tkanivo od nezhubného s 97-percentnou úspešnosťou a sledovaním viacerých znakov aj predpokladať ďalšiu progresiu. Vedci očakávajú, že v budúcnosti by mohla byť práve umelá inteligencia zodpovedná za diagnostiku rakoviny prsníka. Informoval o tom server BBC.

Strojové učenie bolo vedci “trénovali” využitím reálnych dát z diagnostiky bežnými lekárskymi metódami a takisto mu poskytli údaje o demografii, rodinnej histórii a výsledkoch predošlých biopsií. Všetky tieto údaje boli následne prepojené a skúmané ako celok. “Bežné diagnostické nástroje sú príliš neexaktné a lekár preto nemusí zhubné tkanivo správne identifikovať. A pretože, pri diagnostike je toľko otáznikov, strojové učenie je presne tým správnym nástrojom, ktorý pomôže pri správnej detekcii a zabráni použitiu nevhodnej liečby,” uviedla profesorka Regina Barzilay z MIT.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ibm #umelá inteligencia #rakovina prsníka #Watson #strojové učenie