Vo Facebooku vynašli novú jednotku času. Je o málo väčšia než nanosekunda

Jednotka z názvom flick je hneď po nanosekunde druhou najmenšou známou časovou jednotkou. Pomáhať má najmä vývojárom.

27.01.2018 08:00
Anketa: Čo vám najviac požiera čas? Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Každý pozná základnú jednotkou času – sekundu. S ďalšími odvodenými jednotkami sa už tiež stretol každý. Milisekundy, mikrosekundy či nanosekundy sú známym pojmom pre väčšinu z nás. Po novom medzi ne pribudne nová jednotka, ktorá je (nepočítajúc Planckov čas a pikosekundu) druhou najmenšou známou časovou jednotkou.

Zatiaľ čo nanosekundu je možné vyjadriť ako jednu miliardtinu sekundy, pri flicku je to zložitejšie. Jeden flick je po prepočte 1,41723356 na­nosekundy, alebo 1/705600000 sekundy. V bežnom živote podobnú jednotku zrejme nikto používať nebude, iné je to však pri programovaní. Jeden z inžinierov Facebooku túto jednotku vymyslel s cieľom zjednodušiť vývojárom prácu s časovou synchronizáciou. Dĺžku jedného políčka v obraze je vďaka flicku možné vyjadriť celým číslom. Z toho bol takisto odvodený aj skrátený názov jednotky “frame-tick”.

Jednotka flick je už súčasťou programovacieho jazyka C++, ktorý je vývojármi používaný pre vytváranie vizuálnych efektov pre filmy, videá alebo televíziu. Flick by mal pomôcť pri minimalizovaní chýb spojených s prepočtom políčok (z angl. frame). Pre bežného človeka to znamená, že pri použití zariadení pre virtuálnu realitu bude obraz viac plynulý a môže mať napríklad aj nižšiu odozvu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #čas #jednotka času #nanosekunda #flick