Google sa učí predpovedať meškania letov

Ak veľa cestujete lietadlom, mali by ste vyskúšať aktualizovanú verziu aplikácie Flights (z angl. Lety) od Google, ktorá po novom využíva strojové učenie na odhad meškania letov.

01.02.2018 17:15
cestovanie, turistka, turista, letisko,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Meškania letov sú nepríjemné bez ohľadu na to, či čakáte na odlet alebo prílet na zemi či vo vzduchu. Niekoľko minút môže byť zanedbateľných, no ak potrebujete prestúpiť na iný let alebo si urobiť časovú rezervu pred odletom, informácia o meškaní padne vhod. Nie vždy je však možné predpokladať či bude let meškať päť, dvadsať alebo päťdesiat minút. Meškanie je totiž pri leteckej doprave veľmi relatívnou premennou, na ktorú vplýva množstvo faktorov. Odhadnúť ho preto nie je jednoduché. Google sa však o to pokúsi.

Google vo svojej aktualizovanej verzii mobilnej aplikácie Flights (z angl. Lety) využíva strojové učenie na odhad meškania letov. Cestujúcich tiež informuje o tom, čo si jednotlivé letecké spoločnosti predstavujú pod pojmom ekonomická trieda. Zatiaľ čo u niektorých spoločností je možné očakávať aspoň ľahké jedlo a nápoje zdarma, u iných sa za každú položku platí a v cene letenky nie je ani pohár vody. Aplikácia presne popisuje, čo je súčasťou takzvanej “poslednej triedy” u konkrétnej spoločnosti.

Späť však k predpovedi meškania letov. Ako ich Google dokáže tak presne predpovedať, keď žiadna z leteckých spoločností o prípadnom meškaní cestujúcich neinformuje s dostatočným časovým predstihom? Google využíva kombináciu historických dát a informácií o polohe, aktuálnom počasí a plánovanom prílete. Akonáhle si je algoritmus aspoň na 80 percent istý meškaním, užívateľa o tom v čase hľadania informácií o lete informuje. Spoločnosť upozorňuje, že informácie o meškaní sú len orientačné a cestujúci by sa podľa nich určite nemali riadiť pri plánovaní svojej cesty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #cestovanie #letecká doprava #Google Flights #meškanie letu