Najväčšie lietadlo so šiestimi motormi sa pripravuje na svoj prvý let

Najväčšie lietadlo na svete má dĺžku 117 metrov a poháňa ho až šesť turbínových motorov z Boeingu 747. Jeho vývoj financoval spoluzakladateľ Microsoftu, Paul Allen.

24.04.2018 08:00
stratolaunch, vesmírne lietadlo Foto:
Lietadlo Stratolaunch
debata (10)

Je to monštrum, ktoré už na prvý pohľad vyzerá inak, než bežné osobné či dopravné lietadlo. Zložené je z dvoch samostatných, no navzájom prepojených častí, ktorých veľkosť a hmotnosť je tak vysoká, že mu na vzlietnutie a let musí pomáhať šesť turbínových motorov. Vývoj a zostrojenie lietadla financoval jeden zo spoluzakladateľov Microsoftu Paul Allen. Americký miliardár vývoj financoval cez firmu Vulcan Aerospace.

Lietadlo Stratolaunch Foto: Stratolaunch/Vulcan Aerospace
stratolaunch, vesmírne lietadlo Lietadlo Stratolaunch

Lietadlo zatiaľ absolvovalo len prvý testovací let. Ten skutočný niekoľkohodinový ho ešte len čaká o niekoľko mesiacov. Stratolaunch má dva kokpity a rovnaké motory Pratt & Whitney, aké používa Boeing 747. Obrovské lietadlo s maximálnou hmotnosťou 580 ton pristáva na 14 pároch kolies. Je len niekoľko letísk, na ktorých lietadlo môže kvôli svojej dĺžke (117 metrov) a rozpätiu krídel (šírka futbalového štadióna) pristáť.

Lietadlo Stratolaunch využíva motory z lietadla... Foto: Stratolaunch/Vulcan Aerospace
stratolaunch, vesmírne lietadlo Lietadlo Stratolaunch využíva motory z lietadla Boeing 747.

Už názov napovedá, že Stratolaunch nebude prepravovať ľudí či obchodné zásielky. Využívané bude predovšetkým na štart malých rakiet, ktoré vynesú satelity na orbitu Zeme. Paul Allen sa usiluje vyniesť do vesmíru satelity, ktoré by pomohli monitorovať planétu, živočíchov či nelegálny lov rýb.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Paul Allen #Stratolaunch #Boeing 747