Google vytvoril hlasového asistenta, ktorý je na nerozoznanie od človeka

Google softvérovým vývojárom demonštroval nové možnosti hlasového asistenta, ktorý dokáže zavolať obchodnému partnerovi a dohodnúť si schôdzku.

09.05.2018 14:03
umelý mozog, umelá inteligencia, počítačový... Foto:
Ilustračné foto
debata

Predstavte si, že jedného dňa nebudete musieť už ani zdvihnúť telefón, aby sa so svojim obchodným partnerom či známym dohodli na stretnutí. Šéf Google, Sundar Pichai, na vývojárskej konferencii IO demonštroval, čo už dnes dokáže hlasový asistent. V mene používateľa zavolá aj do reštaurácie či kaderníctva, zarezervuje stôl či podľa dostupnosti v kalendári naplánuje strihanie u holiča. Ak podobná vymoženosť bude fungovať aj v praxi, Google získa pred hlasovými asistentami konkurenčných firiem, výrazný náskok.

Umelá inteligencia už dokáže hlasom napodobniť človeka

“Na tejto technológii s názvom Google Duples sme pracovali niekoľko rokov. Je spojením všetkých našich investícií a úsilí za uplynulé roky v oblastiach ako je prirodzený jazyk, hlboké učenie a prevodu textu na reč,” uviedol Pichai, ktorý pred tisíckami divákov demonštroval, ako dokáže umelá inteligencia zareagovať aj na nečakané otázky. Asistent napríklad žiadal servírku o rezerváciu stola na siedmy máj. Servírka mu však nerozumela a spýtala sa, či má záujem o stôl pre sedem osôb. Asistent pohotovo zareagoval a upresnil, že stôl má byť rezervovaný pre štyri osoby na budúcu stredu o šiestej popoludní.

Hlas asistenta od Google môže ľudí zmiasť. Je natoľko prirodzený, že pripomína hlas skutočného človeka, navyše využíva frázy a citoslovcia, ktoré bežne používajú aj ľudia v hovorovej reči. “Apple si nemôže dovoliť zostať príliž pozadu, pretože toto je vec, kvôli ktorej ľudia menia svoje návyky a aj používané platformy,” uviedol pre BBC, analytik Ben Bajaran. Na druhej strane pred Googlom stojí výzva dokázať, že takáto technológia je naozaj aj spoľahlivá.

Google technológiu použije a vyskúša najprv sám na sebe

K podobnej vychytávke sa však ľudia dostanú najskôr až o niekoľko mesiacov či rokov. Google plánuje technológiu najprv využívať len pre vlastné potreby. Hlasový asistent by mal volať rôznym firmám a podnikom, ktoré sa nachádzajú na Mapách, a získavať informácie napríklad o otváracích hodinách počas sviatkov. Tieto údaje Google následne použije pre úpravu informácií na webe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #umelá inteligencia #hlasový asistent #Google Duples