Za škody by mohli zodpovedať aj roboti

Robotická žena menom Sophia získala ako prvý robot na svete štátne občianstvo. Udelila jej ho Saudská Arábia. Napriek prísnym saudskoarabským zákonom robotická žena nepotrebuje opatrovníka a nemusí byť ani zahalená. Už tým sa výrazne odlišuje od miestnych žien a získala tak väčšie práva, ako majú v súčasnosti ony.

22.05.2018 11:37
robot, robotka Sophia Foto:
Robotka Sophia verí na spoluprácu ľudí a robotov.
debata (1)

Udeliť práva a povinnosti umelej inteligencii plánuje aj európske spoločenstvo. Roboti by tak mohli po novom niesť zodpovednosť za škody, ktoré spôsobia. Právnik vidí problém najmä v možnej sankcii, odborník na robotiku zas postoj EÚ považuje za alibistický.

Európska komisia (EK) zvažuje návrh Európskeho parlamentu týkajúci sa nového právneho postavenia robotov. Parlament zamýšľa udeliť vyspelej umelej inteligencii práva a povinnosti. Na robotov by sa tak mohla preniesť zodpovednosť za nimi spôsobené škody. V súčasnosti za všetky chyby vo výrobkoch nesie zodpovednosť predajca alebo výrobca.

Proti návrhu sa však postavilo viac ako 150 európskych odborníkov na robotiku, umelú inteligenciu, právo, lekársku vedu a etiku. V otvorenom liste argumentujú, že udelenie právneho statusu by bolo nemiestne. Podľa nich sa chcú výrobcovia, programátori a majitelia zbaviť zodpovednosti za škody, ktoré roboti spôsobia. Odporcovia návrhu považujú za absurdný aj fakt, že by sa takýmto opatrením roboti dostali na úroveň človeka.

Podľa Adama Giertla, právnika z Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach, legislatívny zámer európskych inštitúcií smeruje k snahe upraviť nový právny režim, ktorý môže v budúcnosti nastať. „Vidím v tom snahu otvoriť debatu o problematike, ktorá reálne možno vznikne v nasledujúcej dekáde, možno skôr,“ mieni právnik. Nová právna situácia by podľa neho vznikla v prípade, že by sa výrazne rozšírilo využívanie autonómnych systémov alebo systémov, ktoré pracujú na báze umelej inteligencie. „Predpokladom aplikácie nového právneho režimu by teda bolo to, že tieto systémy by boli schopné samostatne sa učiť a prispôsobovať sa prostrediu, v ktorom pôsobia. Išlo by o umelú inteligenciu v pravom slova zmysle,“ vysvetľuje. Týkať by sa to malo robotov, ktorí by raz mohli byť schopní získavať informácie, vyhodnocovať ich a na základe nich aj konať. „To, čo sa momentálne navrhuje na úrovni Európskej komisie a parlamentu, v podstate súvisí s novou realitou a s jej občianskoprávnymi aspektmi,“ konštatuje právnik.

V súčasnosti za nedostatky produktu zodpovedá predajca, prípadne výrobca. Tým sa chránia práva spotrebiteľa. „V tomto prípade ide úvaha tým smerom, že by sa toto prepojenie odstránilo, pretože by nemalo byť fér vyvodzovať zodpovednosť voči výrobcovi alebo predajcovi za činnosť systému, ktorý pracuje na báze umelej inteligencie, teda koná autonómne,“ približuje Giertl. Zodpovednosť za škody by tak po novom znášal robot. Podľa Giertla najväčší problém bude v možnej sankcii. „Cieľom nie je ani tak potrestať robota, ako skôr zaistiť náhradu škody,“ spresňuje právnik. Ako by vynucovanie si náhrady za škodu vyzeralo v praxi, si nevie presne predstaviť. „Je to dosť sci-fi, ale pravdepodobne by sa postupovalo spôsobom cez poistenie zodpovednosti za škodu, ktoré by mohli napríklad uzatvárať výrobcovia,“ zamýšľa sa odborník.

Odborník na umelú inteligenciu Peter Hubinský zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave zdôrazňuje, že takých vyspelých robotov ešte nemáme. „Existujú náznaky ich schopnosti učiť sa a čiastočne si uvedomovať svoje telo, ale nemôžeme hovoriť o vedomí robota,“ vysvetľuje. Schopnosť robotického vysávača uvedomiť si, že sa mu míňa batéria, a jeho snahu opäť sa dobiť prirovnáva skôr k správaniu zvierat. „Aj zviera si uvedomí, že je smädné a snaží sa to riešiť, rovnako funguje robot. Ale len ťažko hovoriť o osobnosti a dúfam, že k tomu ani nikdy nedôjde,“ mieni Hubinský. Riešiť takéto otázky preto považuje za predčasné. „Vyhovárať sa na zodpovednosť stroja je zvláštne. Je to, akoby sme povedali – to auto zrazilo desiatky ľudí… Lenže za tým je vždy človek,“ dodal Hubinský.

Aj sociálny filozof Egon Gál považuje zodpovednosť robotov za hudbu budúcnosti. „Aby bol nejaký systém zodpovedný za svoje správanie, potrebuje sebareflexiu a vedomie, a to sa od robotov nedá čakať,“ konštatoval. Roboti podľa neho robia to, na čo sú naprogramovaní. „A ešte aj dlho budú,“ dodal Gál. Predpovede odborníkov, že umelá inteligencia bude raz schopná učiť sa, považuje za veľmi neisté.

Robotka Sophia verí na spoluprácu ľudí a robotov

Desiatky ľudí na konferencii v rámci Týždňa inovácií (14. až 20. 5.) využili možnosť zaobstarať si selfie s humanoidnou robotkou Sophiou. Usporiadatelia záujemcov pustili do jej tesnej blízkosti, upozornili len, že sa robotky nesmú dotýkať. Robotka mala krátke vystúpenie v jednotlivých odborných paneloch, kde reagovala na otázky moderátora.

Sophia, ktorá má občianstvo Saudskej Arábie a hovorí po anglicky, uviedla, že verí v budúcu spoluprácu ľudí a robotov, napríklad v priemysle alebo pri distribúcii zdrojov v rozvojových krajinách. V ďalšom zo svojich krátkych prejavov odpovedala tiež na otázku, či roboti majú sny. Podľa nej áno, jej snom je vraj urobiť niečo pozitívne pre svet, spojiť svet ľudí a robotov a inšpirovať veľké zmeny. Na otázku, v čom vidí najväčší rozdiel medzi robotmi a ľuďmi, reagovala slovami „to mi povedzte vy“. Uviedla tiež, že chce rozvinúť empatiu a rešpekt medzi ľuďmi.

Čelila tiež priamym otázkam, napríklad či je feministka. Na túto otázku odpovedala kladne. V minulosti sa jej ľudia pýtali, či sa cíti ako žena. Sophia vysvetlila, že ako robot nemá žiadne pohlavie, ale neprekáža jej, keď je pokladaná za ženu. Na inej konferencii vzbudila pred rokom rozruch, keď vyhlásila, že ako robot môže zničiť ľudstvo. Neskôr už podobný výrok neopakovala. Podľa spoločnosti Hanson Robotics, ktorá ju vyrobila, je Sophia stále sa rozvíjajúci stroj, ktorý sa postupne učí.

Humanoidná robotka je dielom hongkonskej spoločnosti. Jej tvorca David Hanson zamýšľal vytvoriť robota, ktorý by bol vhodný na starostlivosť o starých ľudí alebo na pomoc ľuďom na verejných miestach. Sophia bola prvýkrát aktivovaná v apríli 2015. Neskôr ju tvorcovia začali predvádzať na verejnosti. „Najsilnejšia“ je v témach, ako sú práve vzťahy robotov a ľudí, sci-fi filmy a v niektorých všeobecných otázkach. Robotka má veľmi dobrú mimiku, pri fotografovaní menila výraz tváre, usmievala sa do objektívu. Pri odpovedaní na otázky volila v neistých chvíľach stratégiu, ktorú niekedy používajú aj ľudia – napríklad zmenila tému rozhovoru alebo odpovedala protiotázkou.

(ČTK)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #umelá inteligencia #robot #robotická žena #práva robotov