Brnianski vedci experimentujú s novým vláknom prenášajúcim obraz

Ohybný a tenší než vlas je nový typ vlákna prenášajúci obraz, ktorý predstavili brnianski vedci.

02.07.2018 12:00
vlákno, optické vlnovody Foto:
Optické vlnovody s presným parabolickým rozložením indexu lomu sú takmer imúnne voči ohybu, a tak zachovávajú obrazovú informáciu, ktorá sa nimi prenáša.
debata (2)

Objav z oblasti holografickej endoskopie publikoval časopis Physical Review Letters. Uplatnenie môže nájsť predovšetkým v medicíne, napríklad ako alternatíva biopsie. „Naša endoskopia môže prejsť tkanivom bez toho aby ho výrazne narušila,“ uviedol vedúci tímu Tomáš Čižmár v tlačovej správe, ktorú poskytla Pavla Schieblová z Ústavu prístrojovej techniky Akadémie vied ČR.

Na aplikáciách holografickej endoskopie pracuje Čižmár s tímom a so zahraničnými partnermi od roku 2010. Experimenty sa týkali nového spôsobu prenosu obrazovej informácie pomocou multimódových optických vlákien. Na rozdiel od jednomódových vlákien majú multimódové širšie jadro. Ich informačná kapacita je vyššia a môžu preniesť celý rad obrazových tvarov. Vlákno má špeciálny index lomu. „Zatiaľ čo pri štandardných vláknach sa obraz roztriešti zakaždým inak, pri vláknach s presne parabolickým profilom indexu lomu sa obraz roztriešti vždy rovnako. Tento princíp holografickej endoskopie sa tak dá aplikovať, aj keď sa vlákno ohýba, a obraz sa nepoškodí,“ vysvetlil Čižmár. Princíp vysvetlil na zjednodušenom príklade. „Predstavte si tenisáky v rúrke, ktoré sa pomiešajú. Pôvodný poriadok skladby sa naruší a rovnako ako pri obraze sa stratí. V kombinácii s holografickou metódou sme schopní obraz zrekonštruovať,“ uviedol Čižmár.

Experimenty boli zatiaľ úspešné len čiastočne. „Aj pri vláknach s gradientným indexom lomu sme nemalé poškodenie obrazu pozorovali. Prisudzujeme to odchýlkam použitého vlákna od ideálneho parabolického rozloženia indexu lomu,“ uviedol člen Čižmárovho tímu Tomáš Tyc z Prírodovedeckej fakulty Masarykovej univerzity v Brne. Uvedenie do praxe ale bude otázkou desaťročí, predovšetkým pre ďalšie testovanie alebo certifikácie. Výskum potrvá do roku 2022.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #endoskop #holografia #medicínske technológie