Horúčavy paradoxne znižujú účinnosť solárnych panelov

Súčasné tropické teploty paradoxne neprospievajú fotovoltaickým elektrárňam. Účinnosť solárnych panelov totiž s rastúcou teplotou postupne klesá. Vyplýva to z vyjadrenia odborníkov.

01.08.2018 11:26
solarny panel, slnecna energia Foto:
Inštalácia solárnych panelov na streche domu. Ilustračná foto.
debata (1)

Najväčšiu účinnosť podľa nich majú tieto elektrárne na jar a na horách. „Výkon solárnych panelov sa znižuje s rastúcou teplotou o približne 0,4 percenta na každý stupeň Celzia. Je to spôsobené správaním polovodičovej štruktúry, ktorá tvorí fotovoltaický článok. Na celkovom výkone solárnej elektrárne sa tento jav prejavuje trochu menej, pretože v lete slnko svieti dlhšiu dobu, a tak tento pokles čiastočne kompenzuje,“ povedala výkonná riaditeľka Solárnej asociácie v Čechách Veronika Hamáčková.

Maximum výroby podľa nej solárne zdroje pravidelne zaznamenávajú v máji. „Cez prázdniny výroba mierne – práve vplyvom vysokých teplôt – poklesne a v septembri zase mierne vzrastie,“ dodala Hamáčková. Podľa Energetického regulačného úradu (ERÚ) vyrobili v minulom roku české fotovoltaické elektrárne najviac elektriny v júni (328,8 gigawat­thodín – GWh) a v máji (311,9 GWh). Až potom nasledovali august a júl.

„Čisto z fyzikálneho hľadiska účinnosť fotovoltaických panelov s každými 25 stupňami Celzia rastúceho tepla klesá zhruba o desať percent. Tento jav sa však v súčasnosti prejaví len minimálne, pretože všetky solárne elektrárne sa projektujú podľa reálnych, nie laboratórnych podmienok,“ povedal konateľ spoločnosti S-Power Energies Jaroslav Šuvarský. Firma patrí k lídrom na trhu s inštaláciou malých fotovoltaických elektrární na strechy rodinných domov v Česku. Zákazníci firmy preto podľa neho od spoločnosti dopredu dostávajú prepočty predpokladaných výnosov na základe dlhodobých meraní priemerných teplôt aj počtu slnečných dní.

„Aktuálne teploty, hoci sú vysoké, prekračujú priemer, s ktorým v letných mesiacoch počítame, len o niekoľko stupňov. Oveľa výraznejšie by sa na výnose z elektrárne prejavila výrazná odchýlka v počte slnečných dní,“ uviedol Šuvarský. „V letných dňoch máme v Čechách oveľa viac hodín slnečného svitu ako v zime, a preto denný zisk v letnom dni bude aj napriek nižšej účinnosti panelu oveľa vyšší,“ dodal.

Hrubá výroba elektriny z fotovoltaických elektrární predstavovala vlani podľa ERÚ asi 2,2 terawatthodiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #solárna elektráreň #fotovoltaické články #solárny panel